0

 

Глаукомата в последните години става все по-често заболяване, среща се вече не само при възрастните хора, но и при 40-годишни, съобщиха от Дружеството по офталмология. Тя протича безсимптомно и излиза наяве, едва когато е започнала да “подяжда” зрението. Възможно е пациентът да не знае, че носи заболяването години наред и да се стигне до ослепяване с едното око, докато то бъде диагностицирано. За да не се допусне това, специалистите препоръчват да се измерва очното налягане дори при хората на 40 години, когато отидат на офталмолог за смяна на очилата.  
При настъпването на старческо перде, както е популярното име на глаукомата, няма ясно изразена симптоматика, която да подсети да отидем на лекар. Оплакванията  не са типични, най-тривиалното е сълзене, което може да е и от прекомерна работа с компютър.
Жокер
се явява честата смяна на очилата за близко гледане.
За заболяването роля играе и наследствения фактор. Затова хората, които са имали или имат пряк роднина с перде на окото, да си измерват веднъж годишно очното налягане.


Макулната дегенерация е другото изключително тежка и сериозна патология, свързана с възрастта. При нея се засяга центърът на окото, на очното дъно, на макулата, с която ние четем и възприемаме цветовете. Пациентите са затруднени в ежедневието си, не могат да четат, не виждат телевизия, имат тъмно петно пред окото си. Обикновено те се самонаблюдават, затваряйки едното или другото око. Важно е дали има кривене, когато гледат фугите на банята, докато сутрин се мият. Чупенето на образа или отпадането на част от буквата от даден текст, книга, когато четат, е сигурен сигнал, че незабавно трябва да отидат на специалист. Това е признак за ранен стадий на макулна дегенерация.
За разлика от САЩ, където човек навърши 65 години, да му се сменя естествената
макула
 с изкуствена, у нас няма такава практика. Там тази операция е безплатна, ако той е здравно осигурен.
Сериозно очите могат да бъдат увредени и на хората на средна и дори по-млада възраст, ако те страдат от хипертония и диабет. Затова, засегнатите от тези заболявания трябва да си правят очен преглед всяка година.В България вече се практикува интервенцията диабетна ретенопатия, с която може да се върне зрението в определена степен. Офталмолозите препоръчват и на хората с болни, и със здрави очи профилактика с прясно изцедени фрешове от зелени листни зеленчуци.

Храни пазят от катаракта

Доброто зрение изисква специфичен режим на хранене. С някои природни продукти можем дори да се предпазим от катаракта.  За нашите очи за полезни храните, богати на лутеин, той предпазват очите от слънчевите лъчи. Каротиноидът успява да изгради щит, който предотвратява заболявания вследствие на UV увреждане. Полезни за зрението са и продукти, богати на омега-3 мастни киселини, които служат като превантивна мярка срещу сухота и умора.
За да се радвате на добро зрение се нуждаете и от продукти, които укрепват капилярната мрежа в зоната на очите, за да сте сигурни, че до тях достига достатъчно количество кръв и хранителни вещества. Към списъка трябва да добавите и някои определени витамини.
За полезните храни за добро зрение се ориентирайте според цвета.
В зелените зеленчуци като броколи, марули, спанак, както и в  магданоза, се съдържат вещества, които предпазват ретината от увреждане и служат като превантивна мярка срещу катаракта. Храните с оранжев цвят например - моркови, тиква, кайсия, включват в състава си бета-каротин, който помага на зрението да се адаптира по-лесно в тъмното, и значително количество антиоксиданти, които подсилват имунитета на очите.
Цинкът е необходим за доброто зрение, защото помага на черния дроб да освободи достатъчно количество витамин А, който пък от своя страна да се погрижи за здравето на очните тъкани. В списъка с храни, богати на цинк, попадат мидите и омарите, пилешко и пуешко месо, както и всички видове бобови храни и кълнове. От витамините наблегнете на С, на него са богати цитрусите, кивито и горските плодове, за Е яжте бадеми, лешници, слънчогледови семки и фъстъци, А можете да си осигурите от  яйцата, млякото, доматите, морковите, касисът и сливите. Лененото семе и мазните риби ще набавят така необходимите на вашите очи омега-3 ненаситени мастни киселини.

Докторът съветва

Пред компютъра задължително с очила


Животът за съвременния човек е немислим без компютър. Лъченията от монитора обаче създава т. нар. сухо око. Затова офталмолозите  препоръчват да не сядаме пред екрана без очила, а в бюрото си винаги да имаме подходящи капки от вида “изкуствена сълза” за това състояние. В аптеките се продават 10-15 вида от този артикул без рецепти, както по-скъпи, така и на много достъпни цени. Всички те са с много добро качество. На всеки половин час работа трябва да променим дейността си поне за десет минути с такава, която не изисква взиране в монитора. Ако човек успее да се откъсне за това време напълно от работата и погледа през прозореца, ще направи най-доброто за своето зрение. Освен това горният край на монитора трябва да бъде на нивото на очите, а разстоянието между тях и него не по-малко от 30 см.


Цветни лещи само след консултация с лекар
През последните години цветните лещи за промяна на цвета на очите станаха много популярни. Сред тях, както и сред очилата, има много ментета, които могат да ни причинят немалко проблеми. Затова този артикул трябва да се купува от оторизирани аптеки след консултация с офталмолог. За да се избегнат наранявания, винаги между окото и лещата трябва да има един лек слой изкуствена сълза. Лещите задължително трябва да се свалят преди лягане и поставят в специални разтвори. Когато купуване гримове, спирали и течности за премахването им, проверявайте гаранционния срок, за да не възникне алергия. Измиването на лицето с топла вода и бебешки или глицеринов сапун е за предпочитане.


Пpeчиcтeтe чepния дpoб за ясен поглед
Cпopeд тpaдициoннaтa китaйcкa мeдицинa имa cилнa вpъзкa мeждy cъcтoяниeтo нa чepния дpoб и oчитe. Пpичинaтa e, чe чepният дpoб пpeчиcтвa и филтpиpa кpъвтa. Кoлкoтo пo-дoбpe paбoти тoзи opгaн, тoлкoвa пo-мaлкo тoкcини ce зaдъpжaт в opгaнизмa. Koгaтo oбaчe фyнкциитe нa чepния дpoб ca нapyшeни, кoличecтвoтo нa cвoбoдни paдикaли ce yвeличaвa и тoвa вpeди нa opгaнитe и тъкaнитe и в чacтнocт нa дeликaтнaтa peтинa нa oчитe. Aкo той не се справя добpe c изxвъpлянeтo нa тoкcинитe, зрението може да се замъгли, да се получи изсушаване и зaчepвявaнe нa oчитe.