0

Сибирският студ навън е предизвикателство за организма. В студеното време атакуват и вирусите. За да подсилим имунитета, трябва внимателно да подбираме менюто си през зимата. Традиционна тайландска рецепта може да ни помогне. Тя е много проста и достъпна за всеки у дома. Вземете грейпфрут, обелете го и го разделете на парчета. В съд сложете по-едро смлян лют червен пипер със семки или директно нарежете чушка. Добавете и захар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецепта

 

Потопете грейпфрута в пипера и захарта. Цитрусовият плод успява да притъпи парливия вкус на подправката. Пиперът ни загрява, а с потта изхвърляме вредните токсини от организма си.

Друга рецепта, която помага за укрепване на организма, е черният чай с лютив пипер. За да направите напитката си у дома, са необходими 500 милилитра вода, 1/2 чаена лъжица лют червен пипер или малка чушка чили. Вземете още една супена лъжица черен чай и до 4 супени лъжици подов сироп. Ако решите да използвате люта чушка, я нарежете на много ситно и махнете семките. Сварете чая и към него добавете нарязаната чушка или смлян лют пипер, както и плодов сироп, за да се омекоти вкусът. Напитката действа загряващо и тонизиращо и стимулира отделянето на пот. Тя притежава имуностимулиращо, антибактериално и антиоксидантно свойства и е една оригинална напитка с неповторим вкус.

 

Полезно

 

Ползите от пикантната кухня са многобройни. Лютивото е полезно за сърцето. Консумацията на пикантни храни понижава лошия холестерол и засилва имунитет към възпалителни заболявания. Последните се смятат за рисков фактор за сърцето. В регионите, където националната кухня е по-пикантна, процентът на засегнатите от инфаркт и инсулт е по-нисък, показват проучванията. То осигурява по-добра циркулация на кръвта в организма и по-ниско кръвно налягане. Полезни за сърдечносъдовата система са лютите чушки, които са съкровищница на витамини А и С, които заздравяват стените на съдовете. Според учени от Хонконг лютите чушки са важни за поддържането на сърцето в добро здраве. Специалистите изследвали група вещества, известни като капсаициноиди, които придават лютивината на полезните зеленчуци. "Стигнахме до заключението, че капсаициноидите са благоприятни за подобряването на редица фактори, свързани със сърдечното здраве и нормалното кръвно налягане. Но не препоръчваме на хората да ядат голямо количество люти чушки. Добрата диета е въпрос на баланс. И помнете, лютите чушки не са заместител на предписаните лекарства с доказано благоприятно въздействие. Но те могат да са добра добавка за любителите на лютото", заяви д-р Чжън Юй Чън, който ръководил проучването.

 

Синузит

 

Лютите чушлета са незаменими за хората, които страдат от синузит. Една добре подлютена супа отпушва носа. Като цяло пикантните храни подобряват дишането и помагат при кашлица и грип. Лютото действа като отхрачващо средство и се отразява благоприятно на хора с астма, хроничен бронхит, емфизем, синузит, както при други респираторни заболявания. С пикантното не бива да се прекалява, особено ако човек има деликатен стомах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При болка в ушите търсете лекар още на първия ден

 

Често след прекаран грип се стига до усложнения, особено при децата. Възпалението на ушите са опасни за малчуганите. Затова специалистите съветват дори при една банална хрема, която продължи повече от 3 дни, при която се получава заглъхване на ушите или повишена температура, родителите да потърсят помощ от специалист. Лекарите препоръчват при болка и повишена температура да се търси лекар още в първите 24 часа. Тогава има риск от настъпването на по-големи усложнения поради анатомичните особености на детето. Самата структура на средното ухо при него е по-различна от тази на възрастния човек. Затова и усложненията настъпват по-бързо.