0

За много от нас лятото е свързано с море, почивка и топло време. За съжаление обаче ваканцията ни често е помрачена заради типичните за този сезон инфекции. Всъщност ентеровирусите са най-честата причина за летните епидемии. Предават се по въздушно-капков и фекално-орален път. Според специалистите пикът им е от август до октомври. Ентеровирусите са известни и като болестта на мръсните ръце. Тя е често срещана и сме изправени пред риск, особено когато посещаваме хотели и се храним в заведения за бързо хранене, посещаваме болнични заведения и др. Най-често тези вируси се разпространяват от човек на човек. Обикновено инкубационният период е от 2-10 дни. Проявите са различни. При близо 50% от случаите протичат безсимптомно, но може да се стигне и до сериозни състояния, налагащи хоспитализация. Малките деца например могат да вдигнат до 40 градуса температура. При възрастните пък да притичат с главоболие и мускулни болки, като тежестта им зависи от това колко е висока температурата. Понякога проявите са съпроводени от лек конюнктивит, фарингит, възпалени лимфни възли на шията, повръщане, диария. Най-често обаче тези вируси преминават в рамките на 3-4 дни.

Други прояви на ентеровирусните инфекции

са гастроентерит (възпаление на стомашно-чревния тракт), фарингит, тонзилит, остър конюнктивит.

Когато този вирус е съпроводен с повръщане или диария, може да се стигне до обезводняване. То е най-честата причина за болнично лечение.

Според специалистите обаче в повечето случаи е необходимо просто да се подложим на диета за няколко дни, за да се възстановим. Разбира се, това се отнася за възрастните хора в добро състояние. При децата при дори няколко повръщания водят до дехидратация и там са необходими по-сериозни мерки, като дори включване на система.

Какво могат да направят родителите?

При малките бебета продължете с кърменето, а ако детето е на адаптирано мляко, използвайте специална диетична форма. При по-големите деца диетата включва предимно обикновени бисквити, солети, сухар и препечен хляб, без плодове и зеленчуци. Този тип хранене продължава, докато има поне 48 часа без разстройство и повръщане. След прекратяване на диетата е задължително да има постепенно захранване с въвеждане на попара, зеленчукова супа и пюре.

Приемането на антибиотици е груба грешка

Приемането на антибиотици е груба грешка, казват специалистите. Когато става въпрос за чиста вирусна инфекция – те не само не помагат, ами дори вредят, тъй като допълнително потискат нормалната чревна флора, а това утежнява общото състояние. Още повече че ентеровирусите не се влияят от антибиотици по никакъв начин и е безсмислено да се приемат. Затова най-важното е да се поемат повече течности за възстановяването на баланса.
Докато при респираторните инфекции основният път на разпространение е въздушно-капковият и предпазването е по-трудно, при летните вируси трябва да спазваме много голяма лична хигиена. Един от лесните начини, за да се предпазим, е на плажа да речем, и нямаме достъп до чиста вода и сапун, да използваме еднократни  кърпички с алкохолна основна. Те са много ефективни. Когато не сме сигурни за качеството на водата, която пием, е по-добре да използваме бутилирана минерална или изворна вода.

Също така трябва да мием плодовете и зеленчуците, които консумираме.

Силата на билките

Не подценявайте силата на продуктите в кухнята си. Може да опитате храни, които естествено подсилват имунната система и лесно се намират в магазина. Риган, градински чай, чесън и други суперхрани могат да засилят защитните способности на организма.

Пръв помощник срещу вирусите може да е и чаят от джинджифил. Напитката има приятни вкус и аромат. Джинджифилът е мощно средство срещу микроби. Чай от него може да си приготвите по няколко начина: да добавите парчета джинджифил към зелен/черен чай или да сварите само корена. На 200 милилитра вода се слагат 15 грама от него, след това прибавете мед, лимон, мента. Оставете да се запари за 30 минути.