0

М еждународната рейтингова агенция Fitch Rating потвърди кредитния рейтинг на България б чуждестранна и местна валута „BBB” с положителна перспектива.

В основата на тази оценка са перспективите на страната за присъединяването към еврозоната. Някои политически партии незабавно отиграха повдигнатата топка с досадната фраза, че „ако не бяхме ние …….“, което е абсолютно невярно. Ако прочетете по-внимателно доклада ще забележите обаче, че по отношение на инфлацията Fitch далеч не са толкова позитивни, колкото ни се иска, напротив - намекват ни, че трябват много, много повече усилия.

Анонсът е директен – България няма да покрие инфлационния критерий през 2024 г и прогнозират за 2025 г инфлация от 2,9%. Е, разбира се, че дават лек оптимизъм с намигването, че е възможно покриването на инфлационния критерий през четвъртото тримесечие на тази година, но категорично става въпрос само за намигване.

Това, което политиците най-вече трябва да си извадят от този доклад е следното:

1. Слабото външно търсене, подновената политическа несигурност и бавното усвояване на фондовете на ЕС ще забавят икономическата активност през първото полугодие на 2024 г.

2. Приемането на еврото е фактор, който подкрепя рейтинга на България.

3. Нарастващите социални нужди, забавянето на изпълнението на реформите и липсата на надеждно средносрочно фискално планиране, дължащи се на нестабилността на последните правителства, отслабиха фискалната позиция на България през последните години.

Бих желал да заявя най-отговорно – българската икономика ще пострада много сериозно, ако навлезем още една година в „избори до дупка“. Средствата от европейските фондове просто ще се изпарят, защото администрацията спира да работи , а отдалечаваното от еврозоната (става все по-реално в необозримото бъдеще) ще увеличи цената на кредитния ресурс както за държавата, така и за фирмите и домакинствата. Без да съм правил прецизни сметки със сигурност цената на политически турбуленции ще струва милиарди на хората. Все по-усърдно се говори, че глобалната икономика е твърде вероятно да попадне в трапа на стагфлацията (висока инфлация и нисък икономически растеж). Последните икономически данни за САЩ изправиха икономистите на нокти, точно поради този риск.

Ако трябва да бъдем съвършено точни за България имаме наличието на подобен риск:

1. Политическа нестабилност, което е твърде лошо за икономиката.

2. Про инфлационен държавен бюджет. Както винаги отговорни за тази ситуация няма да има, а цената ще я платят крайно изнервените хора в опитата си за закърпят издънените си семейни бюджети, а отзад байрак ще развява поредният „патриотичен проект“ финансират от „източната губерния“.

Ресурс

Това, за което говоря отдавна е попаднало в обсега на анализ на търговските банки. Вече втора година те насочват основно кредитен ресурс предимно към ипотечния пазар, а не към реалния бизнес, защо ли? Абсолютно сигурно е, че няма да чуете подобно изявление от нито една кредитна институция официално, защо ли? Те са единственият сектор в момента готов на 100% за влизането на страната в еврозоната, истински го желаят, защо ли? В такава ситуация, на политическа нестабилност, спокойно можем да забравим за каквито и да е било реформи в държавното управление. Между другото, има абсолютно преекспониране в политическото говорене на думата реформа. За мен тя означава единствено и само „ максимален обществен ефект с минимално харчене на публични средства“. Не, това не е лозунг, а примерите, които мога да дам са прекалено много, най-вече за огромни държавни харчове.

Турбуленция

Навлизаме в изключително турбулентен период и то почти в средата на годината. Компаниите, които се занимават с бизнес на външните пазари вече търпят щети от попадането на страната ни в „Сивия списък“, поради риск от висока степен на корупция. Абсолютно и категорично те губят пари, за политическото безхаберие, но разбира се, че няма да получат компенсации затова. Както изглежда към края на годината може да има и ревизия на кредитния рейтинг на страната ни в посока надолу, ако политическата ситуация остане нестабилна. Кредитните агенции почти винаги действат идентично. За намаляване на рейтинга е още твърде рано да се говори, но перспективата може да стане от положителна на неутрална, което ще бъде негативен сигнал за инвеститорите. Те не прощават. Дълбоко се съмнявам, че нещата за които пиша в момента са в главата на хората, но както вече споменах – те ще платят сметката накрая, просто е неизбежно.

Потребление

Писал съм вече, че над 73% от структурата на БВП на България идва от потреблението. Вече се забелязват първите симптоми на забавянето му, което определено ще наруши съня на финансовия министър. „Капиталовите разходи“, като перо в бюджета, използвани като буфери (тази „феноменална“ магия на родното финансово творчество) може и да не достигнат при такъв сценарий и тогава какво правим с бюджетния дефицит?. Да, за съжаление ни управляват безотговорни политици. Стъпваме отново на пътя на несигурността, а видимо е, че хората вече са тотално изчерпани в прав и преносен смисъл. Точно в такива моменти най-лесно се обръща колата, защо ли? Май станаха прекалено много въпросите без отговор.

*Коментарът е написан специално за "Телеграф"!