0

П одходящата паста за зъби не е само част от умението за блестяща усмивка, но и здраве. Оказва се, че в дори в скъпите от тях може да има вещества, които удрят по различни органи и системи в човешкото тяло.
Един от най-често акцентираните плюсове на пастите за зъби от производителите е способността им да премахват налепите по зъбите. За тази цел обикновено се използва калциев карбонат, т.е. креда. Тя е груб абразив, който надрасква зъбния емайл и изтрива шийката на зъба. В някои случаи, колкото по-евтина е пастата, толкова по-едра е кредата.

Още по-лошо е когато пастата съдържа алуминиев окис. В някои страни тази съставка вече е забранена. Ако искате да сте сигурни в безвредния ефект на вашата паста да премахва полипите, търсете дали тя съдържа нискоабразивния кремниев диоксид (silica).


Втората популярна рекламна хитрост е пастата с антибактериални добавки.

Обикновено за тази цел се използва триклозан. Това е химикал, който унищожава микроорганизмите в устната кухина наред. Той убива не само вредните, но и полезната за за организма микрофлора. Освен това бактериите умеят бързо да се приспособяват към триклозана. Някои производители включват в пастата антибактериални вещества като метронидазол и хлорхексидин. Проучвания показват, че те носят колкото полза, толкова и вреда и специалистите вече препоръчват да не бъдат използвани при производството на пасти за зъби.
Третият факт, на който наблягат производителите, е обилната пяна, която е способна да прави пастата. В повечето пасти за тази цел се използва натриев лаурилсулфат (SLS). Изследване на американски учени показва, че това вещество дори в много малки количества е способно да доведе до сериозни увреждания на очите и дори до катаракта (перде).
Важна съставна част на пастата за зъби е и калцият. Калциевият карбонат, който се използва при производството на пасти за зъби, е неразтворим, т.е. той не може да способства за минерализацията на зъбите.

Тази функция изпълнява флуорът. С флуор са 90% от всички пасти. В различните марки обаче концентрацията му е различна. Различни са и използваните съединения на флуора, т.е. има и активни, но има и плацебо. Най-активното и ефективно в това отношение съединение на флуора е аминофторидът, който създава стабилен защитен слой за зъбния емайл, но често липсва дори в популярните марки пасти за зъби. По-често се използва по-скъпият монофторфосфат или натриев фторид, които обаче образуват по-лесно отмиващ се защитен слой.
Флуорът изобщо не е съвместим с евтините абразиви като калциевия карбонат, защото тогава няма никаква полза от него.
В пастите, предназначени за чувствителни зъби, често се използва оловен фторид, а като страничен ефект често се наблюдава оцветяване на зъбите и пломбите в жълто-кафяв цвят.

 

 

Предозирането с флуор удря по костите


Потребността на възрастен човек от флуор е 2-3 мг/денонощие. Той получава 1/3 от необходимото му количество чрез храната, а 2/3 – от водата. Природни източници на флуор са рибата, ябълките и чаят.
Флуорът влияе и на обмяната на мазнините и въглехидратите, участва във формирането на зъбите и костите, но не трябва да се забравя, че самият флуор е вещество от втора класа опасност (“фторос” в превод от гръцки означава “разрушаващ”, а газообразният F2 е смъртоносен за човека).
Излишъкът на флуор в организма предизвиква дебалансиране на фосфорно-калциевия обмен, а това води до нарушение на минерализацията на костните тъкани и сухожилията.
Според учените, флуорът в прекомерни количества предизвиква колоидно прераждане на тъканта на щитовидната жлеза, намалява имунитета, затруднява вътреклетъчните процеси на синтеза и ускорява физиологичното стареене. Резултатите от ново изследване, публикувано в списание „Behavioral Brain Research”, показват, че флуорът е способен да предизвика промени в мозъчната тъкан, аналогични на болестта на Алцхаймер и някои други форми на слабоумие. Затова той трябва да бъде в изключително малки дози. Далеч по-полезно е този елемент да попада в организма в необходимото количество чрез храната - рибата, ябълките, чаят.
Ако предпочитате водата от чешмата пред минералната, не мислете, че можете без всякаква опасност да използвате пасти, съдържащи флуор. Мнoго хора не знаят, че флуорът който се използва за това, е получен от токсични отпадъци , съдържащи олово и арсен. Общовалидно и прието от специалистите правило при избора на пасти за зъби е те да се сменят по-често – дори сутрин и вечер да се използват различни видове, а при всички случаи внимателно да се чете всичко написано върху опаковката.
 

Какаовото масло почиства устната кухина

 

 

Кокосовото масло е отлично и напълно безвредно средство за почистване на зъбите и устната кухина. Главната му съставка е лауриновата киселина, която има антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие. Тя присъства в майчиното мляко, където осигурява защита на детето срещу инфекции. Кокосовото масло е превъзходно за венците – редовното четкане на зъбите с него успокоява и предпазва раздразнените венци, а също така елиминира кървенето.

Пастата се приготвя от 3 супени лъжици кокосово масло, 3 супени лъжици смес от сода бикарбонат и хвощ на прах или козметична глина, ½ лъжица дребно смляна морска или каменна сол, няколко капки етерично масло от мента, стевия или ксилитол.

Тази основна рецепта можеш да модифицираш според собствените си предпочитания. Можеш да промениш пропорциите, да замениш содата с хума или хвощ, да добавиш малко мед, да замениш етеричното масло от мента с някое друго (например етерично масло от чаено дърво). Към пастата може да се добави магнезиев хлорид и една щипка боракс.

 

Защо да не се доверяваме на водата за уста

 

Вода за уста създава приятното чувство за свежест. Според производителите някои от марките почистват от плака и бактерии, действат против кариес, заздравяват зъбите и венците. Тя разрешава и падонталните проблеми. Същевременно тя има успокоително действие срещу болезнени дупки в зъбите или венците, намалява бактериите.

Някои от водите обаче действат дразнещо на дупки и отвори в зъбите и венците. Продуктите с твърде висока концентрация на алкохол може да увредят още повече тези дупчици, вместо да им помогнат. Те създават илюзията за свеж дъх, но без старателна всекидневна грижа с четка и паста това няма как да се случи, без значение колко често изплакваме с вода за уста.