0

Ф онд или целева субсидия за подпомагане на болниците с големи дългове, за да не затворят и хората да бъдат оставени без медицински грижи. Идеята за създаването му се обсъжда в Миниството на здравеопазването. За това съобщи здравният министър проф. Николай Петров, след като откри информационен център в Медицинския университет в Пловдив. Той допълни, че идеята е обсъдена и с финансовия министър.

По думите му това може да стане чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва или без лихва, с които средства болниците да могат да предоговорят някои от задълженията си. Петров подчерта, че това трябва да стане законово и без да създава предпоставки за дискриминация на едни здравни заведения спрямо други. Министърът припомни, че заплатите в лечебните заведения и дълговете са си проблем на самото търговско дружество и здравното министерство няма законово право да отдели ресурс за която и да е болница.

Към момента общо дълговете на болниците както държавни, така и общински е малко над половин милиард лева, припомни той.

Като лечебно заведение в най-критично състояние той посочи болниците в Ловеч, където по думите му продължава спасителната акция, Враца, Видин и Стара Загора. Многопрофилната болница в Бургеас също имала финансови затруднения.

На първо място, за да бъде преодоляна кризата, се опитваме да променим модела на управление, да се правят икономии и да се водят преговори по лихвите и дълговете, каза още министър Петров. Движим се за средства в рамките на 2-3 млн. лв. задължения годишно, което е на база на разчетите за преминали здравнонеосигурени, но доказано бедни, допълни той.

Междувременно, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че голяма част от общинските болници в столицат са успели да изплатят дълговете си. Тя посочи, че с близо 10 млн. лв. е дофинансирано общинското здравеопазване тази година. Над 4 млн. лв. са усвоени по европейски проекти.

Отделенията в общинските болници, които работят на загуба, се закриват, посочи още Фандъкова:

Най-тежка е ситуацията в Пета градска болница. Там обаче успява ръководството с помощта на Общината, на Общинския съвет и комисията в Общинския съвет да намират по-добри решения, за да се освобождават от някои дейности, които са губещи за тях. Това е нашият път. Реформата в общинското здравеопазване предполага насочване на ресурсите там, където има нужда, тоест където пациентите реално търсят нашите болници, каза още кметът Фандъкова.