0

Хремата е досада №1 сред проявите на острите вирусни инфекции, които ни преборват през есента. Фармацевтичната индустрия е създала редица средства срещу нея – капки за нос, спрейове, вазелини. Всеки медикамент, независимо че се продава в аптеките без рецепта, не бива да се взема на своя глава. Едни капки например могат да излекуват хремата, но и да създадат редица проблеми – от раздразнена лигавица до провокиране на остро възпаление на носната кухина. Някои от препаратите дори са противопоказни при някои алергии. Затова преди да посегнете към тях, потърсете, макар и по телефона, своя джипи.

Далеч по-безобиден и не по-малко ефикасен от медикаментите е наборът от природни средства, които действат като истински щит срещу хремата.

Първото и най-простичко от тях, за да спим спокойно и носът ни да не се запушва, е въздухът в спалнята да бъде влажен. Това се постига с овлажнител за въздух или съд с вода поставен върху радиатора.

Билковият чай също работи отлично при хрема. Към него добавете и лъжичка мед, но не когато отварата е много гореща, защото така ще изчезнат полезните свойства на природния еликсир. Резен лимон в него или изцеден като подправка в салатата всеки ден гарантира сух нос и здрави дробове.

Чай от джинджифил е другият природен лек, който помага срещу хрема.

Канелата с мед също е ефективен природен лечител. Сложете две супени лъжици мед в чаша. Добавете щипка канела на прах в него и след това четвърт лъжица лимонов сок в нея. Освен че лимонът е богат на витамин С, който е един от най-мощните антиоксиданти, в него има антибактериални агенти, които помагат в лечението на настинка. От векове медът се използва като противовъзпалително средство заради антибактериални свойства, които ускоряват процеса на оздравяване.

 

Задният ринит поразява гърлото

Задният ринит (хрема) е твърде коварно заболяване, тъй като при него се задържат секрети от възпалената носна лигавица, които се изливат впоследствие в гърлото. Той се среща предимно при деца. Негова особеност е, че обикновено лечението започва с известно закъснение, тъй като липсва характерното отделяне на секрети от носа, възрастните известно време не могат да разберат какъв точно е проблемът.

Стичащият се секрет дразни и причинява кашлица, нарушава качеството на съня. Родителите погрешно считат, че този секрет предизвиква възпаление на бронхите и заболяването “слиза” към гърдите.

Ако забележите подобна симптоматика при своето дете, не гадайте, а потърсете веднага педиатър, за да не се стигне до бронхит.