0

- Д-р Славчев, европейско проучване показва, че в последните години години безсънието взима епидемични размери. Има ли данни колко са хората с нарушения в съня в България?

- Процентът на хората, страдащи от безсъние в България, е много висок. Близо 40% от тях имат този проблем, като той може да бъде с остро или хронично проявление. За остро безсъние се счита, когато човек не спи една или две нощи както трябва или въобще не спи по външни или вътрешни причини. Представете си, лягате да спите, но точно в 22,00 часа някой от вашите съседи решава да празнува и вдига такъв шум, че вие не можете да мигнете, работният ви ден след такава нощ е много труден. Това може да се повтаря често и да доведе до проблеми със съня.

- Какви са разликите между тривиалното хъркане и сънната апнея?

- Хъркането е механичен процес. При сънната апнея човек се буди за глътка въздух. 10% от мъжете на възраст 40-60 години страдат от нея. Дишането спира по време на сън за 30-40 сек. Следва силно прохъркване със събуждане и отново заспиване със спиране на дишането. Това се повтаря стотици пъти през нощта. За всяка глътка въздух човек се буди, за да се бори за живота си. За една нощ той се буди 400-600 пъти, без да осъзнава това. Тези кратки събуждания накъсват съня, правят го неефективен и затова на другия ден човек се чувства уморен. Тази повишена дневна сънливост представлява риска от катастрофи. Заболяването е особено опасно, защото затормозява сърдечносъдовата система, причина е за 5 пъти повече инсулти, 5 пъти повече инфаркти спрямо нормата. Проявите през деня могат да са високо кръвно налягане, сърдечни оплаквания, умора, сънливост. Не рядко тези хора са с наднормено тегло.

- Лечима ли е сънната апнея?

- Да, лечима е. За да се постави диагноза, е нужно специализирано изследване по време на сън, като човек се наблюдава, а качеството на съня му се заснема със специална апаратура. Съвременното лечение на сънната апнея се осъществява с индивидуални апарати, който подават въздух под постоянно повишено налягане.

- Кои са другите болестни състояния на съня?

- Освен сънната апнея на качеството на съня оказва влияние и синдромът на неспокойните крака. Това са субективни усещания в задрямването и в началото на съня. Изразяват се в натрупване на напрежение, мравучкане и необичайни усещания в краката, а понякога и в ръцете. Това изчезва при раздвижване на краката. Периодически пациентите са принудени за раздвижват крайниците си. Понякога, за да се освободят от необичайните усещания, те трябва да се разхождат през нощта, да не спят часове наред. Заболяване е и нарколепсията. Тя се изразява с внезапно заспиване, като при рязкото отпускане на тялото може да се стигне и до тежки наранявания. Опасност представлява острата и хроничната инсомния, т.е. хроничното безсъние. Тя е болест, която трае седмици, месеци, години и се среща по-често при жените между 35 и 45 години, отколкото при мъжете, но и силният пол не е пощаден.