0

 

Жлеза с размера на кестен управлява мъжката гордост.  Тя се намира точно под пикочния мехур и обгръща горната част на уретрата, пред правото черво. Тежи около 20 - 40 грама. Тя има мускули и фиброзни клетки, които и помагат да се свива. Това е простатната жлеза, чиято основна функция е да произвежда простатен секрет, който е важна съставка на семенната течност, чрез която се осъществява придвижването и оцеляването на сперматозоидите до маточните тръби и яйцеклетката. Отделяните от простатата хранителни вещества са полезни за качеството на мъжките полови клетки. Жлезата секретира ензими, които осигуряват такъв вискозитет на семенната течност, който максимално да благоприятства движението и
живота на сперматозоидите.
Заради тези си функции простатната жлеза има водещо място в доказването на мъжа, като съпруг, любовник и баща. Същевременно се оказва, че 80% от силния пол на планетата в даден период от живота си има проблеми с нея.  Профилактиката, здравословният начин на живот, както и навременното отношение към собственото здраве, могат да спестят редица усложнения и неприятни преживявания. Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) или аденом на простатата е едно от най-често срещаните доброкачествени образувания при нея. Самата жлеза се състои от два вида жлези – периуретрални и периферни. Хиперплазия на простатата (aденом на простата) е доброкачествено разрастване броя на периуретралните жлези, които притискат уретрата. Именно затова симптоматиката е свързана най-вече с проблеми с уринирането. Аденомът на простатата е едно от най-често срещаните доброкачествени състояния при мъжете, което влияе много силно върху качеството на живот на пациентите. Заболяването изисква
 ранно диагностициране
и адекватно лечение.
Около 25% от мъжете на възраст над 40 години страдат от него,   50% от мъжете над 50-годишна възраст също, до 80 на сто са засегнати тези към 60 и над 60 години. Независимо от високата честота на простатни оплаквания само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или фитотерапевт по повод на уринарните си проблеми. Повечето от проблемите са отстраними, ако се диагностицират рано. Затова лекарите съветват при най-малък проблем, да не отлагане прегледът при лекар – специалист.

Чай от корен на глухарче осигурява добра струя


По традиция ние, българите, ходим на доктор, когато проблемът опре о кокал. Не е необходимо да се предприемат чудеса от героизъм, да се изкачва всеки ден Черни връх или да се преплува по 10 пъти басейн с олимпийски размери, за да си осигури мъжът на 40-е добра струя. Някои традиционни за България растения осигуряват добрата профилактика на простатната жлеза. Достатъчно е човек да пие, ако не всеки ден, поне три пъти седмично чай от тях. Въпросните билки – лечителки са корен от черна, боровинка, корен от пирей, цвят от магарешки бодил, хмел, корен от глухарче,  листа от леска, копър, пъпеш, тиквени семки, шипка и червена детелина. Във всички тях се съдържат антиоксиданти, които предотвратяват допълнителното уголемяване на простатата и облекчават болката и симптомите. Те имат диуретично, пречистващо и успокоително действие върху жлезата, тиквеното семе я държи в нормални размери, като не й позволява да се уголеми. То може да се консумира и сурово. Това му свойство се дължи на цинка и мастните киселини, които съдържа. То, както и всяка друга ядка не се препоръчва при хора със чернодробни проблеми.

Срамувате се от доктора, слагате катетър

Много от мъжете се срамуват да отидат на лекар при появата на първите симптоми, алармиращи, че се случва нещо нередно с простатата. Те са толкова по-подчертани, колкото по-голяма е хипертрофията на жлезата и последващото стеснение на уретрата. Някои мъже имат по-широка уретра, така че те нямат оплаквания. При други и най-лекото уголемяване на простатата води до трудности при уринирането.
Симптомите се изразяват в учестено уриниране (особено през нощта), затруднения в началото на уринирането и намаляване на количеството и силата на пикочната струя. Ако не се вземат мерки може да се стигне до продължително задържане на урината. В такива случаи поставянето на катетър е неизбежно.
 При някои мъже с увеличена простата се наблюдават твърде чести инфекции на пикочните пътища. Те могат да се дължат още на камъни в пикочния мехур и увреждане на самия пикочен. Това се случва, когато той не е напълно изпразван в продължение на дълъг период от време. Количеството на тази остатъчна урина продължава да се увеличава и започва да притиска уретерите по посока на бъбреците. Такъв процес може да доведе до бъбречна недостатъчност. Затова, не подценявайте проблемите с простатата и при първите признаци за нещо нередно, потърсете лекарска помощ.