0

150 български граждани са първите приети в доброволния резерв на Българската армия. За обявените длъжности са кандидатствали общо 290 човека, от които 222 са допуснати до подбор от съответните военни окръжия. 120 от приетите ще служат във факултета „Общовойскови” във Велико Търново, а останалите 30 във факултета „Артилерия, Противовъздушна отбрана и КИС” в Шумен.

150 български граждани са първите приети в доброволния резерв на Българската армия. За обявените длъжности са кандидатствали общо 290 човека, от които 222 са допуснати до подбор от съответните военни окръжия. 120 от приетите ще служат във факултета „Общовойскови” във Велико Търново, а останалите 30 във факултета „Артилерия, Противовъздушна отбрана и КИС” в Шумен.

„В район Велико Търново

ще премине подготовката за квалификацията „Автоматчик”

А в район Шумен ще премине подготовката на резервистите за придобиване на квалификация номераторазчет”, обясни подп. Стефан Маринов, началник на Център професионално и продължаващо обучение в Националния военен университет.

Срочната служба в доброволния резерв започна от 10 януари и е за период от половин година. В понеделник в НВУ бяха приети 94 от избраните мъже и жени с различни и доста интересни професии, занимания и интереси.

Сред тях е 31-годишният графичен и уебдизайнер Златина Павлова

както и хлебарят с 15-годишен стаж Владимир Мочурски. Младата дама споделя, че избрала службата в доброволния резерв като възможност за по-добра бъдеща реализация и перспектива. Тя не се страхува от предизвикателствата, които ще я очакват през следващите шест месеца, и твърди, че е подготвена добре физически. Майсторът на хляб също твърди, че не се плаши от физическите предизвикателства, защото обича да спортува и не смята да се дава на по-младите от него. Друга млада дама - Люба Коева от Шабла, пък споделя, че се чувства истински щастлива, тъй като досега цели три пъти кандидатствала за Българската армия и най-сетне мечтата й се сбъднала. Бъдещата й колежка в униформа Антонина от Пловдив пък се е занимавала досега с танци, но смята, че бързо и лесно ще навлезе и в армейския живот, тъй като между двете различни области – танците и армията, вижда и доста общи неща, като спазването на ред и дисциплина.

Най-възрастният от резервистите във Велико Търново е на 40 години

Четирима пък са преминали курсове по начално военно обучение и поради това няма да се включат в курса по начална военна подготовка в резервистката служба, който ще бъде проведен през първия месец от обучението там. След началната подготовка ще следват два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификации. Доброволната резервистка служба ще завърши с три месеца колективна подготовка на участниците.
Младежи новобранци и цивилни изпращачи пристигнаха в понеделник сутринта в Шумен пред портала на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет. По график на военна територия стъпиха 30 одобрени кандидати за срочна служба в доброволния резерв на Българската армия.

По информация на „Монитор” всички са се явили на сборния пункт в определения им час, минали са медицински преглед, тези, които нямат зелен сертификат, са били тествани, след което са се събрали за първия си казармен обяд, следобед са им раздадени войнишките дрехи и са разпределени по местата си за спане и живот.

„Всички места в Шумен са попълнени”

– коментира пред  „Монитор” началникът на военното окръжие подполковник Георги Георгиев.
Обучението на новобранците ще мине в три модула, като след всеки един модул могат да се откажат, ако службата им дотежи. Затворени ще бъдат в рамките на първия модул до клетвата в началото на февруари. Сред кандидатите, набирани от военните окръжия в страната, има такива, които са минали първия модул и началната военна подготовка и сега искат да продължат обучението си в армията. Мотивацията им според запознати с подбора е различна.

Едни искат да се присъединят впоследствие към редиците на кадровите военни. Пътят през срочната служба е по-лесен, тъй като през това време може да преценят, че армията не е за тях, и да се откажат. Ако влязат директно в професионалната армия, не могат да я напуснат, преди да изтече 3-годишният договор. Ако го направят, дължат неустойки в т.ч. трябва и да заплатят за обучението си в първия модул.
Новобранците се ползват с

всички права на кадровите военни – първа категория труд и стартова заплата 950 лв.

Сред желаещите да служат като срочни войници има и такива, които са получили образователни степени в сферата на националната сигурност и биха искали да продължат професионалното си развитие в системата на МВР и структурите на държавната администрация. Според последните законови промени при участието в конкурси при равни други условия служилите на срочна служба към резерва кандидати се ползват с предимство.