0

 

280 000 пътувания на българи в страната прогнозира в трите почивни дни около 24 май директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Пред „Телеграф“ експертът уточни, че пътуванията на наши сънародници в чужбина ще са 70 000, като най-много ще са мераклиите да прекарат празника на буквите в Гърция – около 35 000. Към Турция планират да потеглят 30 000 България.

БГНЕС

Желаещи да чуят чужда реч ще има и в Румъния, Сърбия, а също и в Северна Македония. Според директора на Института за анализи и оценки в туризма във всеки от трите празнични дни, които по традиция мнозина ще слеят и с петъка или понеделника, българите ще харчат средно по 320 лв. Така 24 май се очертава втората голяма празнична серия от воаяжи навън и туристически обиколки в страната след Великден.

БГНЕС

„Дори времето да е лошо, това не ни спира от пътуване, защото хората търсят не само природа, но и прекарване в компания с приятели и семейство“, коментира пред „Телеграф“ Румен Драганов. Според него вътрешният туризъм ще заложи преди всичко на СПА дестинации, втората най-многобройна вълна от пътуващи ще е към черноморските и планинските курорти, след което идва ред на къщите за гости, вили и апартаменти втори дом. 

Няма да почива

„Да ме разпънат на кръст, ако си позволя почивка в сезона“, зарече се междувременно вчера служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Пред БНР той призна, че постът е преобърнал живота му и не може да си позволи да почива както досега, защото е недопустимо да го стори в разгара на туристическия сезон. Но препоръча горещо: „Преоткрийте Черноморието, идете и се докоснете".

Евтим Милошев като актьор и продуцент

 Евтим Милошев като актьор и продуцент
Архив

"Водата ни е чиста и трябва да се знае, не трябва сами да се хейтим и да създаваме лъжливи новини, по-скоро да знаем, че разполагаме с нещо много добро“, каза още министърът. 

Очакванията на министерството за летния туристически сезон са големи. „Оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10%, ще е отлично“, каза Евтим Милошев. Прогнозата му се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора.

Символично

„В петък открихме символично летния туристически сезон. В България туризмът е 70% на Черноморието и летният сезон ни е приоритет“, каза Милошев. Той се похвали, че в постковид време вече има възстановяване на туристическия поток. 

"В България това възстановяване вървеше по-бавно и през 2023-та започнаха да се достигат нивата от 2019-а, а в другите държави, съизмерими с нас, стана по-бързо. От началото 2024 г. за първите 3 месеца според Европейската туристическа комисия България е на второ място по възстановяване спрямо 2019 г., това е добър показател.

БГНЕС

Второто, което ни дава оптимизъм, това е времето от началото на май – празниците Великден и Гергьовден, че по груби данни туристическите регистрации са около 80 000 туристически регистрации, което е добър старт за сезона", коментира министър Милошев.

Към момента той трябва да се справи с два проблема в туризма. Първият е ДДС на туроператорите. В момента той е 9% и вече са направени резервациите от края на миналото лято за предстоящия сезон. Реално обаче туристическият продукт ще се оскъпи, защото от 1 юли т.г. се връща старата ставка от 20%.

„В организирания туризъм продаването на туристическия продукт е предварително планирано и такива изменения не са добре. Големите записвания са от края на миналия сезон. А сега започват за следващия сезон. 

Това е сериозен проблем за бизнессправедливостта и бизнеслогиката. Аз съм от страната на държавата. Но като бизнеслогика, когато е започнало в условията на 9%, е некоректно и несправедливо да завърши в други условия. Като министерство ще поставим въпроса пред МФ и ако това се случи, ще е жест към сектора, работодателите и бизнеса“, аргументира се министърът на туризма.

Работодатели на големи туристически обекти по Черноморието са обещали на Милошев, че ще дават заплати с 20% по-високи от миналата година. Плажовете със син флаг пък тази година са с един повече – общо 23. Ангажимент на областните управители ще е да изберат спасителните екипи на плажове, които не са отдадени под наем или на концесия.

Евтим Милошев (вляво) като министър

 Евтим Милошев (вляво) като министър
БГНЕС

Качваме се на ретро мотриса

Празнични пътувания със специална ретро мотриса организира БДЖ по повод отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния превозвач. Произведена е през 1960 г. в Австрия с изключително модерно техническо оборудване и обзавеждане за времето си.

Мотрисата от 1960 година, произведена в Австрия

 Мотрисата от 1960 година, произведена в Австрия
БДЖ

До 1994 г. е използвана за пътувания на представители на правителството. В момента се използва за наемане от клиенти за частни пътувания, както и за заснемане на филмови продукции и клипове. На 24, 25 и 26 май любителите на железопътния транспорт ще имат възможност да се докоснат до използваната от държавни лидери мотриса и да се насладят на комфорта на пътуването с нея по маршрут от София до Банкя и от Банкя до София.

Илияна Йотова: По-силни сме с вас

„Няма малка България, има една България и тя е нашата родина. Няма по-свиден от нейния образ, който носим дълбоко в сърцата си. Този образ ни прави силни и горди българи. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп. Ние в България сме по-силни с всички вас.“ Това приветствие отправи вицепрезидентът Илияна Йотова в германския град Мюнстер, където откри четвъртото издание на българския народен събор „Нишка от корен“.

Илияна Йотова на среща с българи в Мюнстер

 Илияна Йотова на среща с българи в Мюнстер
Президенството

„В навечерието сме на най-българския, най-светлия и най-обединяващия празник 24 май. Преди 11 века в България се създаде азбука, на която днес пишат над 300 млн. души по света. България разпространи към целия славянски свят духовност и книжовност. Българите са единствените в Европа, родени от перото, словото и писмеността. Няма друг народ със свой химн за буквите, с празник на своята книжовност и култура“,  каза Йотова. 

*Автори: София Симеонова, Кристи Красимирова