0

Т ъкмо се успокояват човеците, че са намерили отговор на някой важен битов проблем, и се оказва, че не е точно така.

Човечеството се научи да ползва тоалетна хартия за деликатните си нужди, но, сега се оказва, че тя съдържа потенциално опасни химикали. До този извод са стигнали след проучване в Университета на Флорида.

ГНУСНО: Телефонът ни е по-мръсен от тоалетната!

Всъщност, още от 2023 година започнаха по-масово да навлизат критиките за мекото удоволствие, някои дори се отказаха от ползването му. В социалните мрежи дори плъзнаха видео уроци какво да правим, ако не искаме да ползваме опасната хартия.

Страхът на учените е продиктуван от опасните химикали, с които се обработва хартията, и които те смятат за вредни за здравето. Такива са т.нар. PFAS съединения.

PFAS съединенията - или пер- и полифлуороалкилови вещества, могат да се натрупват в отпадъчните води и да влязат в „големия цикъл“ на химикалите, връщайки се отново при хората с дъждовна вода, риба и морски дарове.

PFAS съединенията се наричат ​​„вечна химия“, защото се запазват хиляди години и се натрупват не само в околната среда, но и в човешкото тяло.

Някои производители добавят PFAS, когато преработват дървесина в целулоза, така че химикалите се озовават в ролките тоалетна хартия и след това се отмиват в канализацията.

В допълнение към рака, PFAS са свързани с чернодробна недостатъчност, заболяване на щитовидната жлеза, астма и бронхит, намалена плодовитост и безплодие, диабет тип 2 и детско затлъстяване.

Изследването

Изследователският екип от Флорида събира ролки тоалетна хартия, продавани в Северна, Южна и Централна Америка, Африка и Западна Европа, както и проби от утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води в Съединените щати.

След това те изолират PFAS от хартия и твърда утайка в отпадъчните води и ги анализират за наличието на 34 химични съединения. Най-често срещаният е химикал, известен като дизаместени полифлуороалкил фосфати (diPAP), който може да се превърне в други PFAS съединения.

„Резултатите ни показват, че тоалетната хартия трябва да се счита за потенциално голям източник на PFAS, навлизащ в системите за пречистване на отпадъчни води“, заключават учените.

Тоалетната хартия съставлява около 4% от diPAP в САЩ и Канада, 35% в Швеция и до 89% във Франция.

Pixabay

През 2023 година учените откриват високи нива на флуорид в продукти от големи производители на тоалетна хартия. Това обаче далеч не е най-големият източник на вредни за човека вещества. P

FAS се срещат най-често в козметика и други продукти за лична хигиена, устойчиви на петна покрития върху килими и тапицерии, пестициди, противопожарна пяна, както и в съдове за готвене с незалепващо покритие, огнеустойчиви покрития, включително мебели, препарати за отстраняване на петна, водоустойчиви дрехи, пица кутии и контейнери за храна за вкъщи, опаковки за храни.

Експериментално изследване на маркировките върху опаковките на тоалетна хартия показват, че върху тоалетната хартия няма белези за наличие на химически съединения. Максимумът, който производителите посочват, е качеството на суровините - било то първична или вторична целулоза.

Всъщност суровините вече могат да се използват като ориентир при избора на хартия, показват проучванията.Рециклираната целулоза е рециклирана отпадъчна хартия и картон, включително вестници, списания и листовки. Тя е по-екологична, защото дава „втори живот“ на вече използваната хартия и не изисква нови дървени продукти за производството. 

Pixabay

Технологията за последващо пречистване е такава, че дори ако има някакъв опасен компонент в суровината, той или ще бъде отстранен на многобройни етапи на измиване или флотация (отделяне на частици от суровината, когато се намокрят с вода), или е многократно разреден до безопасна концентрация, а може и да бъдат унищожени по време на високотемпературно сушене, подкрепя тезата и химикът-технолог Александър Каган.

Тя я яде!

Докато учените бият тревога за употребата на хартията за тоалетни нужди, наскоро една дама с голям апетит се похвали как си похапва редовно от санитарния артикул.

Такъв е случаят с 30-годишната Кина ,която носи със себе си винаги тоалетна хартия, но не за "онази нужда", а за да си я похапва - със или без кафе, например.

Тя пусна в социалната мрежа видео, на което с наслада се задоволява с хартията, отпивайки топла напитка.

Кина изяжда по 4 ролки тоалетна хартия на ден, като е започнала това "кулинарно приключение" преди 20 години. Засега не се е оплакала от здравословни проблеми и изглежда добре.

Докъде ще стигне тази авантюра на Кина никой не знае, но за онези, които употребяват тоалетната ролка по "задно предназначение" си остава въпросът да я ползват или не и ако не - с какво да я заменят.