0

К райният срок за отпадане на зеления сертификат у нас е 20 март. След това той ще остане като изискване само за пътуване зад граница. Това заяви вчера премиерът Кирил Петков. Мотивът да отпаднат ограниченията са положителните тенденции в епидемиологичната обстановка и намаляващия брой болни от коронавирус у нас, обясни премиерът. Премиерът изтъкна, че COVID картата на страната вече е почти изцяло жълта, а очакванията са скоро да стана зелена, което ще позволи и премахването на ограниченията, които са свързани със зеления сертификат. „Минахме през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това е благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла като по този начин изчислявахме реалните опасности за здравната система" , обясни Петков. Министър-председателят. увери, че ще продължи насърчаването на ваксинацията у нас. В тази връзка изтъкна, че за 60 дни са поставени 800 хиляди дози ваксини.

Крайният срок за отпадане на зеления сертификат у нас е 20 март. След това той ще остане като изискване само за пътуване зад граница. Това заяви вчера премиерът Кирил Петков. Мотивът да отпаднат ограниченията са положителните тенденции в епидемиологичната обстановка и намаляващия брой болни от коронавирус у нас, обясни премиерът. Премиерът изтъкна, че COVID картата на страната вече е почти изцяло жълта, а очакванията са скоро да стана зелена, което ще позволи и премахването на ограниченията, които са свързани със зеления сертификат. „Минахме през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това е благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла като по този начин изчислявахме реалните опасности за здравната система" , обясни Петков. Министър-председателят. увери, че ще продължи насърчаването на ваксинацията у нас. В тази връзка изтъкна, че за 60 дни са поставени 800 хиляди дози ваксини.

Само за последната седмица броят на новозаразените е намалял с 24%, каза главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. .Той обясни, носенето на маски на закрито остава в сила , но ще бъде въведен тристъпков подход за разхлабване на мерките. В него важните дати са 24 февруари, 5 март и 20 март.

Първото разхлабване на ограниченията ще е на 24 февруари.

От тогава всички магазини и заведения ще допускат клиенти без зелен сертификат по собствена преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности.

От 5 март пък без зелен сертификат ще се влиза във всички заведения, магазини, закрити обществени места без значение от личното предпочитание на собственика на обекта, обясни доц. Кунчев. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Вече ще може да има присъствени занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция, често проветряване и дезинфекция. Освен това вече се допуска смесване на различни паралелки в училищата. От тази дата има разхлабване на ограниченията, което е важно за туризма. Така всеки пристигащ със зелен сертификат може да влиза у нас, независимо от каква зона пристига, без да бъде карантиниран. От 20 март посещението на всички магазини, заведения, дейности и услуги ще е без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на сертификат и за персонала.

„Зеленият сертификат остава само ако човек иска да пътува, както за ЕС и останалата част от света“, обясни доц. Кучнев. Той и министърът увери, че към този подход на разхлабване се подхожда изключително внимателно и са прецезирани рисковете. Здравните власти не очакват нови вълни и нови варианти, които да обърнат ситуацията. Здравният министър проф. Асена Сербезова увери, че обявеният план за постепенно отпадане на сертификата, не е свързано с готвения протест. Тя добави, че всеки един от етапите ще бъде прецизиран в заповед на министерството на здравеопазването.

По думите на доц. Кунчев все още не е ясно кога ще отпадне задължителното носене на маски на закрити обществени места, както и масовото тестване в училище.

. Благодаря на лекарите на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и на всички, заети в системата на здравеопазването. Въпреки нейните несъвършенства, те успяха да мобилизират наличните ресурси и усилия", коментира от своя страна здравният министър проф. Асена Сербезова. Тя също подчерта, че планираното отпадане на ограниченията не означава, че няма смисъл хората да се ваксинират, дори напротив. Статистиката е категорична в тази насока -от болничните заведения показва, че 90% от тези, които губят битката с COVID-19, не са били ваксинирани. Числата са категорични. От друга страна ние се научаваме да живеем с вируса и мерките. Начинът, по който се справяме със заболяването, претърпява своята еволюция", коментира още Сербезова.