0

П рез тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка.

ЗА ОТЛИЧНИЦИ: Лауреати от олимпиади без изпит в университет!

Предложението висшето образование да стане безплатно беше обсъдено в парламентарната комисия по образование в последния ден преди ваканцията на депутатите, но до гласуване не се стигна заради липса на кворум. Не е ясно дали 150 млн. лева, колкото ще струва премахването на платеното обучение, са предвидени в бюджета. Така или иначе без окончателно решение на парламента таксите остават. 

Опции

„Има много опции да се обвърже освобождаването от такса в университета било с учене по определени специалности, било с образователни резултати за висок успех, с оставане в България или с явяване на матура по математика, коментира за „Телеграф“ Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ.

Антитерористи нахлуха в Шуменския университет

По думите му от випуск 50 000 зрелостници едва 2500, само 5%, се явяват на матура по математика. Според Вълчев учениците,  които се явят на зрелостен изпит по математика и получат оценка 4.00-4.50, могат да бъдат освободени от плащане на образованието във ВУЗ. По същия начин може да се процедира и с матурите по химия и физика. По 250 ученици средно годишно се явяват на тези матури, а това е под 0,5% от всички зрелостници. „Професионалното направление химични технологии е едно от най-важните за икономиката на страната. С химията сме малко по-добре, защото там се явяват тези, които кандидатстват медицина. С обучението по медицина нямаме проблем с търсенето, но имаме с оставането в България. Според Вълчев платеното обучение по медицина трябва да остане освен в случаите, когато има сключен договор с учебното заведение.

Пакет

„Ако аз трябваше да вземам решение как да разпределя тези 150 млн. лева, щях да направя следния пакет: в едни професионални направления бих освободил всички студенти по машинно инженерство и химични технологии. В други професионални направления, като например икономика, бих освободил тези, които кандидатстват с матура по математика. Работодателите казват, трябват ни икономисти, но такива, които да могат да смятат. Сега икономика и инженерни специалности масово кандидатстват с матура по български език и литература“, посочи още Красимир Вълчев.

СПЕШНО: Търсят се 100 000 000 лева!

Той е категоричен, че по тези направления освен освобождаване от такси трябва да се дават и стипендии. 1000 лв. месечно и дори 500 лв. биха били стимул за студентите да учат ядрена енергетика, ядрена физика, водородни технологии, хидроинженерство. „Ще строим два блока на АЕЦ, а липсват кадри. Имаме шест големи язовира и сериозна хидроинфраструктура, за която също няма специалисти“, допълва Вълчев. Миналата година само шестима са кандидатствали за специалността „Хидроинженерство“. Едва 45% било заместването на кадрите при инженерите, тоест когато повече от половината излизат в пенсия, новите постъпления в професията са по-малко от половината на необходимата бройка.   

Политика

Според бившия образователен министър средствата, с които ще се платят таксите на студентите държавна поръчка, не бива да се дават на всички, защото така се „убиват всички останали политики“. „Вместо да жертваме този инструмент, можем да го използваме умно“, коментира още Вълчев. Освен това университетските такси били намалени наполовина, преди години една средна семестриална такса отговаряла на близо една средна заплата, а сега наполовин. Още през 2017 г. били обсъждани текстове в закона за диференцирано освобождаване от такса.

Предложението да отпаднат таксите на всички студенти държавна поръчка пък не било обсъдено предварително, не фигурирало и в Стратегията за  висшето образование. Против освобождаването от такси за обучение се обявиха също ректорите на висшите училища и работодателските организации.