0

С пешно се търсят 100 000 000 лева. Родната Алма Матер има нужда от ремонт , а два нови кампуса ще станат дом на науката с развитието на нови технологии.

Научните центрове са в столичните квартали „Лозенец“ и „Слатина“, където се намират и голяма част от факултетите на Софийския университет и сградите на Българската академия на науките.

НАПЪЛНИХА КАСАТА: 1 000 000 лева получи Алма Матер от анонимен дарител!

В квартал „Лозенец“ са три от големите факултети на Алма матер - Факултетът по математика и информатика, Физическият факултет и Факултетът по химия и фармация. Kaмпyc "Гeo Mилeв" пък e имeтo нa нoвия лaбopaтopeн ĸoмплeĸc ĸъм "Haциoнaлeн цeнтъp пo мexaтpoниĸa и чиcти тexнoлoгии".

B ĸaмпycите щe ca paзпoлoжeни мoдepни лaбopaтopии зa фyндaмeнтaлни и пpилoжни нayчни изcлeдвaния, но ще са и база за обучение на студенти. Софийският университет през годините се опитва да обособи кампуси по модел, който да позволи на студентите да се обучават в нормална учебна среда, стана ясно на пресконференция, в която настоящият ректор на СУ проф. Георги Вълчев би тревога за състоянието на сградата на Ректората, както и на другите сгради на висшето училище, част от които са културно наследство.

В пресконференцията участваха и бившите ректори на висшето училище проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев и проф. Анастас Герджиков, както и бившият просветен министър проф. Даниел Вълчев, сега декан на Юридическия факултет на СУ.

Тревога

100 млн. лева са необходими, за да може най-старото и престижно висше училище у нас да върне предишния си блясък. С годините проблемите се натрупват, а средствата, които се отделят за ремонт, не са достатъчни, изтъкнаха професорите.

През декември 2024 г. ще се навършат 90 г. от тържественото освещаване на сградите на Ректората и на Университетската библиотека, а и двете сгради се нуждаят от сериозна реконструкция. Със средствата за капиталови разходи, които Софийският университет получава всяка година от държавния бюджет, и основно със средства, спечелени по проекти и с дарения, е възможно осъществяването единствено на спешни и неотложни ремонтни дейности.

Това, което СУ получава за капиталови разходи, няма да стигне дори за ремонт на покрива на Ректората, изтъкнаха от университета. Основен ремонт на сградата на Ректората не е правен, а само частични ремонти, които помагат за временно решаване на отделни проблеми. Според думите на проф. Вълчев "сградата деградира".

Не само в Ректората, който е емблематична за столицата ни сграда, но и за другите, в които се обучават студентите на Софийския университет, е наложително да се сменят инсталациите, които през годините са поправяни само частично. В портфолиото на университета влизат 18 учебни сгради и 12 студентски общежития. Университетът обаче получава по около 800 хил. лева за капиталови разходи, които не стигат само за ремонт на покрива на Ректората.

Проект

"Съвместно с държавата ще създадем поетапна, национална и устойчива програма за основен ремонт на Ректората, на Университетската библиотека и на двора на Софийския университет. Необходимите средства за реконструкция са непосилни при сегашното финансиране и затова е необходима поетапна национална програма", посочва проф. Вълчев.

Средства са необходими и за израждане на подземен паркинг, който ще освободи двора на университета от автомобили. Трябва да се организира и нов подход за охрана на сградата на Ректората, защото не са редки посегателствата върху детайли от декоративната украса, а Ректоратът е паметник на културата, част от ансамбъла от знакови сгради в центъра на София.

Паметник

Сградата на Ректората е построена с щедрото дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово. Евлоги Георгиев дарява 800 000 златни лева за изграждането на бъдещия университет и парцел от 10 000 кв. м в центъра на София на стойност 200 000 лв.

Оказва се обаче, че парите не стигат. На 5 юли 1897 г. Евлоги умира и в завещанието си оставя огромната сума от 6 милиона златни лева за основаване и поддържане на висшето училище, като то трябва да бъде с техническа насоченост.

„Това училище да носи името „Бр. Евл. и Хр. Георгиеви от Карлово. Ефорите ще поставят в салона на училището портретите ни, а в двора на училището ще въздигнат в наша памет две мраморни статуи“, пише в завещанието на Евлоги Георгиев.

То обаче се обжалва от наследници, а и избухват войните след 1912 г. Така основният камък на Ректората е положен през 1924 г. Десет години след това, през 1934 г., на тържествено откриване на Ректората са представени статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви, дело на варненския скулптор Кирил Шиваров.

Университетската библиотека е първата специално проектирана като библиотечна сграда в България. Двете странични крила са започнати през 1942 г. и са завършени в средата на 50-те години.

Стотици скочиха в защита на мамута

Снимка на динотериума, който популярно наричаме мамут, обиколи социалните мрежи. Допреди акцията едва ли много хора знаеха за съществуването му. Мамутът е на 6,5 млн. години. Открит е през 1965 г. и е запазен, като е бил консервиран със специални смоли. Спасяването на Музея по палеонтология възбуди общественото мнение. Той се намира в северното крило на Софийския университет и се нуждае от спасителен ремонт.