0

Култова снимка, правена преди 89 години , на която са подредени абитуриентите от някогашната старозагорска мъжка гимназия „Иван Вазов“ и техни преподаватели от випуск 1927/28 г. получи като дарение поделението на агенция „Държавен архив“ – Стара Загора.

Изключително добре запазеният кадър с обяснителна записка на гърба кой – кой е от преподавателите подари литературоведът-архивист и поет Катя Зографова. Тя избра деня на своя ангел-хранител св. Екатерина да представи в салона на Радио Стара Загора своята юбилейна, петнадесета по реда си книга под наслов „СловоЗографии“.

На фотодокумента тя попаднала докато работела над своя нов проект за съставяне летописа на Иванвазовия род, поръчан от далечния наследник на Народния писател Григорий Вазов.

Зографова припомни, че в Стара Загора дълги години е живял и работил като лекар братът на поета, завършилият в Цариград медицина д-р Кирко Минчов Вазов (1855-1942 г.), чийто внук всъщност е поръчителят на летописа , настоящ ректор на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов.

Д-р Вазов е основател на съвременното здравеопазване в старозагорско, в Града на липите се раждат петте му деца: четирима синове и една дъщеря.

Сред тях е и някогашният депутат от 25-тото обикновено народно събрание (1940-1945), герой от Междусъюзническата и Първата световна войни, докторът на юридическите науки Иван Кирков Вазов (1892-1945). Който има трагичната съдба да бъде осъден на смърт от първи състав на Народния съд и да бъде разстрелян на 1 февруари 1945 г. заради това, че е бил през 1943 - 1944 г. министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Добри Божилов.

По ирония на съдбата главен обвинител е бил старозагорецът Георги Петров, съсед по кантора на вазовия племенник.

Пак по ирония на съдбата на мястото на д-р Вазовата къща, която е била национализирана през 40-те години на миналия ХХ в. днес е областната дирекция на МВР и по необясними причини няма дори възпоменателна плоча на фасадата.

Гимназията, където е бил направен фотосът носи името на Иван Вазов от далечната 1895 г., когато България е чествала 25-годишния творчески юбилей на писателя. Сред неговите възпитаници са били писателите Гео Милев, Димитър Талев и Веселин Ханчев, както и оперната звезда Анна Томова – Синтова.