0

В сериали като „Игра на тронове” и „Домът на дракона” виждаме много тренировки за бой с меч. Не всичко, което виждаме обаче, трябва да се приема за чиста монета. Ето някои от големите заблуди.

1. Може да го държите както си щете

Архив, Уикипедия, HBO

Има няколко начина да държите меч и някои от тях са различни от обичайното „удряне с острия край“. Въпреки това героите във филми и телевизионни сериали често използват оръжията си твърде свободно.

Например в сериала „Вещерът” Хенри Кавил хваща меча за острието, нанасяйки удар. С този захват вие лишавате ръката си от защита и намалявате дистанцията, на която е ефективен ударът.

Разбира се, изглежда необичайно и впечатляващо, но майсторът на меча не би направил това.

Или Аря Старк от „Игра на тронове”, която държи сабята си неправилно в много сцени. Пръстенът на дръжката на Иглата трябва да предпазва пръстите й, но тя все го върти по грешната посока.

Сирио Форел трябваше да обърне внимание на това, докато я обучаваше. Ръката на момичето ще бъде осакатена, щом се опита да парира удара на противник, който наистина знае как да се фехтова.

2. Много е готин за носене на гръб

Архив, Уикипедия, HBO

Фентъзи авторите упорито продължават да окачват мечове на гърбовете на своите герои. Проблемът е, че човек физически не може да извади меча от ножницата зад раменете си: дори висок мъж просто няма достатъчно дължина на ръката.

Острието се съхранява в ножница на бедрото, откъдето е леснодостъпно. Що се отнася до дългите мечове, при продължителни пътувания те се носят отстрани на седлото на коня или в каруца.

Тази гравюра от 15-и век показва ландскнехти (немски войници през Средновековието), държащи мечове с две ръце. Със сигурност, ако беше по-удобно да носят меч на гърба, те биха го направили.

3. Издава скърцащ звук, когато е изваден

Архив, Уикипедия, HBO

Във филми и телевизионни сериали мечовете се изваждат от ножниците с характерен звук, който не може да бъде объркан с нищо друго: това е стърженето на стомана върху стомана.

Изработването на стоманена ножница обаче е не само скъпо, но и вредно за меча, защото скоро ще стане неизползваем. Острието ще се трие в ножницата всеки път, когато го извадите или поставите обратно и бързо ще загуби ръба си.

В действителност ножницата най-често е била изработена от дърво, покрито с кожа, плат или козина. И ако извадите меч от такава ножница, няма да има свистящ шум.

4. С двете ръце или два в едната

Архив, Уикипедия, HBO

Готините момчета използват два меча наведнъж, наметала (за да объркат острието на врага), пръчки или дори ножници са във втората ръка. Всичко освен втория меч. Мечът е за атака, спомагателният предмет е за защита.

Дори ако се биете с множество противници като сир Артър Дейн в Кулата на радостта в “Игра на тронове”, има по-голям смисъл да използвате един меч с две ръце, а не два меча с една ръка.

5. Бронята е безполезна

Архив, Уикипедия, HBO

Съдейки по „Властелинът на пръстените”, „Игра на тронове” и „Вещерът”, главните герои са практически непобедими, а статистите, дори облечените в броня, умират от един удар в стоманената плоча на гърдите.

Всъщност човек в броня е добре защитен от меч. Затова е по-добре да се биете срещу воин в броня с боен чук и да запазите меча за друг случай. Дори обикновеното яке, ако се състои от няколко слоя плат, не се реже лесно с меч.

Тези, които нямат метална броня, носят гамбезони (ватенки) и те вече осигуряват добра защита. Опитайте да разрежете одеялото си с нож и ще разберете за какво говорим.

6. Блокиране на противника

Да блокираш меча на някой друг със собственото си острие е страхотна идея. Въпреки че това е единственият начин, по който го правят в Холивуд, получаването на удари от вражески меч по острието ви е сигурен начин да съсипете оръжието и да го направите безполезно. А мечът е скъпо нещо и трябва да се грижите за него.

Острието на меча е разделено на силна страна (по-широка, по-близо до предпазителя), слаба страна (заострена, разположена по-далеч от предпазителя) и връх (край, с който да пронижете врага). И ударите на врага са парирани само с гарда и силната страна на острието, което често дори не е било заточено.

7. Правилният захват

Архив, Уикипедия, HBO

В интернет често можете да намерите снимки, в които средновековните воини хващат меча си не за дръжката, а за острието. Те обикновено са придружени от подигравателни коментари като: „Трябваше да прочетете инструкциите.“ Но мечът всъщност може да бъде хванат за острието! Тази техника се нарича полумеч. Ако врагът носи броня срещу вас, вместо да огъвате и притъпявате острието срещу бронята му, по-лесно е да хванете меча от другия край и да го ударите по главата с гарда. Дори и да носи стоманен шлем, такъв удар ще бъде най-малкото неприятен. И дори може да доведе до мозъчно сътресение.

Мечът също така може да бъде хванат за острието с лявата ръка, оставяйки дясната ръка върху дръжката, за да се усили пронизващият удар. Тази техника обаче е подходяща само срещу зашеметен и беззащитен враг. А начинът, по който Аря Старк държи Иглата с присвита ръка, е женска представа за бой с мечове и е абсолютна пародия.

8. Ударите с крак са страхотни

Архив, Уикипедия, HBO

В „Игра на тронове” Джон Сноу и Гералт се въртят около оста си в битка като балерини, но истинските фехтовачи никога не биха направили това. Не можете да обърнете гръб на човек, който има намерение да ви нападне.

Завъртането на 360 градуса е безполезно в битка с мечове. Първо, това ви излага на атака. Второ, губите врага от поглед за момент. Трето, безсмислено е да се опитвате да ударите враг с меч от завой: такова движение е лесно да се избегне и ударът е само леко засилен.

9. Много са тежки

Архив, Уикипедия, HBO

Понякога дори привидно образовани хора твърдят това. Например един академик по The History Channel заяви, че мечовете от 14-и век са тежали 40 фунта, тоест 18 кг. Вероятно трябва да сте истински герой, за да завъртите такава щанга?

Не точно. Повечето от дългите или бастардни мечове в колекцията на Wallace Collection в Лондон тежат по-малко от 1,5 кг. Средното тегло на мечовете в периода от 10 до 15 век е 1,3 кг, а през 16 век намалява до 0,9 кг. Най-внушителните мечове тежат не повече от 3 кг.