0

С Негово светейшество Даниил имахме сериозни разногласия относно мястото на Българската православна църква в семейството на Православната, по отношение на Вселенския патриарх Вартоломей и руската агресия в Украйна. 

ЗАРАДИ НОВИЯ ПАТРИАРХ: Архимандрит Никанор подаде оставка от БПЦ! (ВИДЕО)

Не исках да му създавам проблеми и веднага си подадох оставката. Това каза специално за „Телеграф“ архимандрит Никанор, игумен на Църногороския манастир. Бях готов да напусна служението си в БПЦ и да се отегля в атонския манастир „Евсхигменос“. Но срещата с Негово светейшество завърши по съвсем друг начин, добави той. 

Развръзка

„Патриархът ми каза, че има други планове и трябва да остана на сегашното си служение. Проведохме един чудесен разговор, говорихме си просто като двама монаси. Личният контакт наистина е нещо много важно, защото преодолява много предразсъдъци. Изведнъж разбираш, че нещо, за което си мислил, че не е добро, се оказва, че всъщност никак не е лошо. Така и аз промених значително мнението си за Негово светейшество. Разбрах, че той е диалогичен и има сериозни виждания  за укрепването  и възхода на БПЦ“, каза Никанор. Той добави, че относно икуменизма и отношението към Вселенската патриаршия и патриарх Вартоломей не станало дума, но останал с впечатлението, че и в тази посока ще има позитивни промени. „Всичко е въпрос на диалог. А  Негово светейшество говори отличен английски и може да контактува на четири очи с всеки чуждестранен духовник“, каза още Никанор.

Патриарх Даниил се поклони на мощите на св. Йоан Рилски

Драма

В понеделник след първата литургия на новия български патриарх архимандрит Никанор отиде в катедралния храм "Свети Александър Невски", за да връчи лично на патриарх Даниил своето писмо за напускане на Българската православна църква. Заедно с писмото той му донесе като подарък бяло було като знак, че си подава оставката. Патриарх Даниил обаче върна оставката и обяви, че двамата ще се стремят да работят заедно.

Призвание

Негово светейшество Даниил коментира развръзката така: „Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов. Бог дава разум, защото с разговор, когато възникват проблеми, свети апостол Павел казва: „Изяснявайте противоречия, не оставяйте дявола между вас“. Ние сме хора, можем да разговаряме и защо дяволът трябва да държи нашите души, когато Господ ни е дал свобода. Така да усвояваме тази свобода“.