0

П олитически скандал тресе Германия заради забранени три думи от близкото минало. Един от най-известните лица в крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ го закъса, след като употребил нацистки лозунг.

52-годишният Бьорн Хьоке се изправи днес в съда в провинция Тюрингия, където е подведен под отговорност, че е изрекъл забранен лозунг преди регионалните избори в страната през 2021 г.. 

Тогава той е кандидат губернатор за своята област, като на митинг със симпатизанти завършва речта си с думите „Всичко за Германия!“

Прокурорите твърдят, че той е бил наясно с произхода на фразата като лозунг на нацистките щурмоваци на SA, но Хьоке твърди, че това е „ежедневна поговорка“, съобщава АП.

Използването на символи на противоконституционни организации може да доведе до глоба или лишаване от свобода до три години. До 14 май са насрочени четири съдебни заседания.

Демонстранти се събраха пред сградата на съда преди началото на процеса с транспаранти „Бьорн Хьоке е нацист“ и „Спрете Алтернатива за Германия!“ Около 570 протестиращи са излезли според полицията.

Миналата седмица в дебат с опозиционен политик Хьоке настоя, че не бил наясно, че „Всичко за Германия!“ е нацистки лозунг и твърдеше, че много други са го използвали. „Всеки знае, че това е ежедневна поговорка“, каза той по телевизия Welt.