0

Б едствената ситуация със сектора на животновъдството е обсъждана на заседание с МЗХГ и представители на различни браншове. Тъй като средствата по извънредната помощ de minmis са изчерпани, от ръководството на МЗХГ смятат, че единственият изход в момента е да се дадат пари на животновъдите по Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния  епидемичен взрив от COVID – 19. Това отговориха на питане на Телеграф има ли възможност секторът да бъде подкрепен при бедствената ситуация със сушата и растящите цени на енергия и фуражи.

Бедствената ситуация със сектора на животновъдството е обсъждана на заседание с МЗХГ и представители на различни браншове. Тъй като средствата по извънредната помощ de minmis са изчерпани, от ръководството на МЗХГ смятат, че единственият изход в момента е да се дадат пари на животновъдите по Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния  епидемичен взрив от COVID – 19. Това отговориха на питане на Телеграф има ли възможност секторът да бъде подкрепен при бедствената ситуация със сушата и растящите цени на енергия и фуражи.

Информация

Активирането на този одобрен от ЕК механизъм на подкрепа се обвързва с предоставяне на нужната за целта подробна информация, съпроводена с необходимите доказателства аргументация, писаха от земеделското министрество.

В тази връзка, са предприети действия по събиране на необходимата информация. За целта са в процес на обследване и анализиране на състоянието на пазара (ценови стойности на фуражи, продукция, потребление), както и на методологията на ценообразуването на основните производствени компоненти, уточниха от ведомството.

Схема


От писмото на МЗХГ до Телеграф става ясно, че министерството разработва схемата за подпомагане на сектор „Животновъдство“, но към настоящия момент не са налични средства, които да обезпечат прилагането на подобен тип подпомагане. Това налага да бъде извършена актуализация на Закона за държавния бюджет за 2021 и осигурени допълнителни средства по бюджета на ДФ „Земеделие“ за 2021 г., пише още в отговора.

Каре  

Извънредните средства свършиха


Заради н­егативното влияние върху осигуряването с фуражи и произтичащото от това завишаване на производствените разходи, които генерират земеделските стопани в сектор „Животновъдство“, през месец януари тази година бе взето решение от УС на ДФ „Земеделие“ за предоставяне на помощ от типа de minimis в размер на 22 262 000 лв. на земеделските стопани, отглеждащи крави и/или юници, и/или биволи, овце-майки и/или кози-майки, обясняват от МЗХГ. Чрез помощта се целеше да бъдат смекчени последствията от създадената ситуация и минимизиране на негативното влияние от горецитираните проблеми, с оглед подобряване на устойчивостта на животновъдите, отглеждащи едри и дребни преживни животни.

Усвоеният финансов ресурс по това направление е в размер на 21 646 444 лв. Към настоящия момент е налице аналогичен проблем пред сектора, но възможност за предоставяне на аналогично подпомагане по de minimis не е възможно да бъде осъществено поради достигане на определения за България максимален национален лимит по линия на помощта de minimis, който е в размер на 124 437 826 лв. за три последователни данъчни години.