0

К омпютърен специалист отгледа 300 кг тиква, с която участва на Фестивала на тиквата в Севлиево и безапелационно спечели първото място в категорията за „Най-, най-, най-”.

Компютърен специалист отгледа 300 кг тиква, с която участва на Фестивала на тиквата в Севлиево и безапелационно спечели първото място в категорията за „Най-, най-, най-”.

Собственикът на зеленчука Делян Тошев признава, че за първа година експериментира с подобен вид зеленчуци гиганти и въпреки, че му се наложило за много неща да се учи в движение и от грешките си, е доволен от резултата.

Тиквата рекордьор е от

специален сорт Атлантически гигант

селектиран преди 40 години в Канада изцяло по естествен път, без ГМО. Семената от този сорт се продават изключително скъпо, като цената на една семка може да достигне и до 100 долара. Самият Делян си купил семки от 4 вида тиква от този сорт за 200 лв. Засял само две от семките, при това не от най-качествените, защото като за първа година не искал да похаби най-добрите. И въпреки това опитът се оказал успешен.

Делян Тошев признава, че идеята той да участва с тиквата гигант на Фестивала в Севлиево била на близките му. „Аз нямах такива амбиции да се хваля, но пък след това реших, че ще е полезно повече хора да научат за тези тикви, а някой може да се запали по отглеждането им и да започнем да обменяме знания и опит”, споделя мъжът. Той признава, че превозът до гигантския зеленчук от село Гърмен до Севлиево било истинско предизвикателство не по-малко от самото отглеждане. Оказало се доста трудно да се намери устройство, с което тя да бъде вдигната от земята, както и подходящо превозно средство.

Накрая тиквата била обхваната със специали лентови въжета

вдигната с кран и поставена на камион

а оттам с мотокар качена на пикап. Няколко пъти тя едва не се изплъзнала и така държала всички ангажирани с транспортирането и в напрежение до последния момент, когато успешно била свалена от пикапа и изложена на Фестивала в Севлиево, където събрала погледите на местните и гостите.

Делян Тошев признава, че не гледа на себе си като на земеделец. Хванал се да сади разни неща в градината в родното си село за разнообразие и за психическо разтоварване. „Така си почивам ментално в градината, а и е добре човек да направи нещо със собствените си ръце”, споделя той. Преди да се захване с отглеждането на гигантската тиква, мъжът се подготвил теоретично. Въпреки това в хода на самия процес неведнъж бл изненадван и се наложило да се коригира в движение.

Комютърният специалист споделя, че в България отглеждането на тикви гиганти все още не е толкова разпространено. Един от първите нашенци, занимаващ се с това, с когото той поддържа връзка, е Христо Христов от Тутракан, който дори му изпратил семки. В Европа и особено отвъд океана отглеждането не само на тикви, но на зеленчуци гиганти изобщо е разпространено и се е превърнало не просто като хоби, а и като бизнес.

„Една тиква гигант има между 1500 и 2000 семена. Представете си колко пари могат да се спечелят от продажбата им. И има хора, които наистина печелят от това”, разказва Делян.

Компютърният специалист не приема, че с тиквата си е поставил някакъв рекорд. Според него за България тя била голяма, но в световен план не е нищо особено. Световният рекорд за най-тежка тиква от сорта Атлантически гигант е от 2016 г. Тиквата е

отгледана в Белгия и тежи 1190 кг

„Тези тикви имат доста голям генетичен потенциал. Но за да се постави подобен рекорд, трябват специални семки. Растенията рекордьори имат генеалогия и се проследява историята на всяка една семка 5-6 поколения назад. Развива се една своеобразна култура”, обяснява Делян Тошев.

Сортът Атлантически гигант е създаден и патентован през 1979 г. от канадеца Хауърд Дил. С този сорт в началото на 80-те четири поредни години той е световен шампион. И оттогава до сега никой друг сорт тиква не е измествал Атлантическия гигант от първото място в световен мащаб. Най-големият екземпляр на самия Дил е бил тежък 782,4 кг. Днес рекордът му е подобрен, като най-тежката тиква в света тежи 2 пъти повече. от неговата. В САЩ и Канада ежегодно се организират състезания за най-голяма тиква, в които участват стотици производители не само от двете държави, но и от цял свят.

Подходяща почва и пръскалки

Оказва се, че отглеждането на тикви гиганти изобщо не е проста работа и е по-различно от отглеждането на обикновените нашенски тикви по селските ниви и градини.

Едно от първите условия е подходящата почва. За доброто развитие и растеж на тиквите гиганти е необходима дълбока почва, добре разрохквана и богата на органични вещества. Делян признава, че в неговият случай почвата не била особено добра и затова още повече е доволен от постигатия резултат. Изключително важен фактор е и климатът. По принцип за тиквите температурата на въздуха не трябва да надвишава 31 градуса. За да постигне това условия компютърджията е монтирал пръскалки с датчици, които ако температурата се повиши над необходимото, се задействат и в продължение на 10 минути пръскат тиквите. Поливането на тиквите пък се извършва с капково напояване, което е най-добрият вариант.

За площ от 1 кв.м. са неоходими между 12 и 15 л. вода. Мъжът споделя с усмивка още, че за отглеждането на двете тиквени растения, които посадил, е изразходил около 60 кубика вода. Оптималната площ за отглеждането на едно тиквено растение е 40-60 кв./м. Самото отглеждане е един далеч не толкова прост процес, както вероятно мнозина хора си мислят.

Шкурка пробива обвивката

Семките първо се засаждат и се отглеждат известно време вкъщи, при домашни условия, преди да бъдат изнесени и засадени на нивата или в градината. Любопитното е това, че обвивката на семките на този сорт тикви е толкова твърда, че за да се осигури покълването им е необходимо тя да бъде изтънена на ръка, с шкурка. Като обаче трябва да се внимава изкючително много да не се нарани семенцето. След като растението започне да се развива следва един процес по изкуствено извиване на главното стъбло в S-образна форма, като това трябва да се прави бавно и постепенно, а стеблото постепенно да се изправи под прав ъгъл. По този начин, след като тиквата започне да увеличава размерите и теглото си, да не прекъсне самото стебло.

Коледна елха

В хода на развитието на растението то трябва да придобие вид на коледна елха. От двете страни на главното стебло да са разположени симетричо останалите второстепенни стъбла. Характерна особеност, която вероятно малцина земеделци знаят е, че стъблата на тиквата трябва да е заровят в почвата на поне десетина сантиметра. По този начин се появяват коренчета и по стеблата и растението успява да се храни по-пълноценно и да изконсумира полезните вещества и влагата от почвата. Друго условие е да се остави само една тиква, която ще се „угоява”, а останалите да бъдат премахнати. По този начин цялата енергия ще бъде насочена само към нея.

Растат с поразителна скорост

Тиквите от Атантическия сорт растат с поразителна скорост. От дневника, който Делян си е водил през целия период на отглеждането на своя расов екземпляр става ясно, че само две седмици след засаждането на вече покълнатото растение в земята в градината, тиквата вече е била достигнала 20 кг. След седмица тя вече е 66 кг., след още една – 117, а после – 171 кг. От този момент растежът и е започнал да се забавя. Т.е. пикът на растежа и е между втората и четвъртата седмица. През цялото време стопанинът трябва внимателно да следи растежа и да дозира препаратите и торовете, защото в стремежа си да постигне по-голям екземпляр съществува опасност от предозиране. А това може да доведе до това тиквата да се сцепи внезапно и целият труд по отглеждането и да отиде на вятъра.