0

 

Репичките, грахът, копърът и зеленият фасул са сред културите, които градинарите трябва да засадят през април и през май.

 

Репичките, грахът, копърът и зеленият фасул са сред културите, които градинарите трябва да засадят през април и през май.


Специално през април трябва да се садят следните култури:
Те се засаждат на дълбочина от един сантиметър. След като ги засадите, трябва да прекопавате редовно почвата, тъй като обичат да им е рохкаво. Редовното им поливане също е от огромна важност. В противен случай ще получите не само леко люти, а и нагарчащи на вкус репички.
Грах
За да сте доволни от реколтата грах, трябва да му осигурите достатъчно слънце и въздух. Засадете семената директно в лехите, като леко ги притискате надолу.


Повечето сортове грах растат доста нависоко. Поради тази причина е добре да разполагате с колове, по които да се увие, или пък да изплетете някаква мрежа, по която да пълзи.
В саксия
Тази подправка можете да засадите не само в леха, а и в саксия у дома. Ще расте най-добре, ако подберете сухо, топло и защитено от вятъра място. Тогава ще отгледате подправката най-лесно. Имайте предвид, че не се нуждае от големи количества вода и не би било добре да я преполивате.
Червеното цвекло обаче се нуждае от дълбока почва, тъй като малките на вид грудки имат доста дълбоки корени.
Култури, които трябва да се засадят през май:
Копър
За да имате достатъчно количество от свежата зелена подправка, трябва да подберете полусенчесто и доста влажно място. Ако го засадите навън, трябва да го предпазите от климатичните влияния, тъй като стръкчетата са много крехки.
Зелен фасул
За да поникнат по-лесно, трябва да накиснете бобчетата във вода един ден преди да ги засадите.
Тиква
Преди да засадите разсада в лехите, трябва да обогатите почвата с компост. Освен това се нуждае и от мрежа за укрепване.
Тиквички
В календар на градинаря е хубаво да си отбележите, че разсадът предпочита топло място. Ако му го осигурите, семената ще покълнат до няколко дни.
Парник
Най-добре би било да ги засадите в парник, ако разполагате с такъв. Имайте предвид, че пряката слънчева светлина не им се отразява добре. Поливайте ги с хладка вода.
Царевица
Обогатете почвата преди засаждането й с много компост. Тази култура се нуждае от много слънце и рохкава почва.

Пръскаме ябълките срещу брашнеста мана

В овощната градина през май трябва да се извършат следните няколко мероприятия, съветват специалистите от Националната служба за съвети в земеделието. Борбата с неприятелите включва пръскане срещу първо поколение на ябълков плодов червей, листогризещи гъсеници, акари, листни въшки, плодови оси. Трябва да се извърши пръскане срещу струпясване и брашнеста мана по ябълките през 12-13 дни. Следи се за извеждане на борба със сливовия плодов червей. Трябва да се пръска и срещу късно кафяво гниене по костилковите.Когато облицовате саксията, може да я декорирате с различни акценти.

Започва коситбата

На полето се правят окопавания на царевица, слънчоглед и картофи. Основните мероприятия през месеца включват опазване на културите от болести и неприятели. При житните култури се правят обследвания за поява на брашнеста мана, листни и стъблени ръжди, септориоза, листни въшки, житни мухи, пиявици и най-вече житни дървеници. При достигане на прагове за икономическа вредност се извежда съответната химическа борба. Може да се извършва листно коригиращо подхранване, но само при наличие на достатъчно влага. В началото на месеца трябва да приключи засяването на царевицата и слънчогледа. При царевицата и слънчогледа основните мероприятия включват мерките за опазване от плевели в началния етап на развитие, които се изразяват в третиране с хербициди или двукратно окопаване и загърляне. С първото окопаване може да се извърши азотно подхранване.
През месец май се извършва и борбата с плевелите при картофите. Започва коситбата на тревните фуражни култури.

Разсаждаме доматите

В зеленчуковата градина се извършва разсаждане на доматите за късно полско производство. Борбата с листните въшки и белокрилката в оранжериите и в зеленчуковите градини се извежда с регистрираните за това инсектициди, защото те са преносители на опасни вирусни болести. Извършва се борба с колорадския бръмбар, също така и с картофена мана, столбур, листни петна, кубинска и брашнеста мана. Нужно е поддържане на оптимален лежим на температура и влага, напомнят специалистите. Извършва се разсаждане на едногодишен лук, както и борба с бактериозата при фасула за зелено.