0
Дй йстик, с помощта на който космонавти от Международната космическа станция ще управляват роботи на Земята, е доставен на МКС, съобщи за ТАСС научният ръководител на проекта "Контур-2" - заместник главният конструктор на ЦНИИ по робототехника и техническа кибернетика Владимир Заборовски. Апаратурата бе транспортирана с ракетата носител "Союз-ФГ", изстреляна от Байконур с пилотирания космически кораб "Союз ТМА-17М".
"Скачването се състоя и научното оборудване вече е на борда на МКС. Изпълнението на програмата за космическите експерименти ще започне в началото на август", заяви Заборовски.
Наземните роботи вече са готови за експеримента, в който участва и Германската космическа агенция.
По думите на Заборовски "Контур-2" е важен елемент в подготовката по създаването на бази на Луната. "На лунната повърхност човек може да работи ограничено  време (не повече от няколко часа). А за създаване на лунни станции са необходими месеци и тази задача може да бъде изпълнена от роботи", поясни Заборовски.
От орбита космонавтите трябва да управляват няколко робота, единият от които се намира в Мюнхен. Контролът на действията на машините ще се осъществява по три независими информационни канала - чрез ръчката на джойстика, чрез видеосигнал и с помощта на 3D модел на монитора, свързан с джойстика, където точно ще бъдат възпроизвеждани движенията на робота.
Междувременно руското правителство взе решение да продължи експлоатацията на руския отсек на МКС до 2024 година, съобщи на пресконференция в Байконур ръководителят на "Роскосмос" Игор Комаров.
Той изтъкна, че по този начин се дава добър пример как националните и политическите интереси трябва да се подчиняват на общочовешките ценности.
Заместник-ръководителят на НАСА Уилям Герстенмайер коментира положително взетото от руските власти решение. "Продължаването на експлоатацията на МКС от страна на правителствата на Русия и Канада води до извода, че ние заедно ще се придвижваме напред", заяви Герстенмайер.
Вицепрезидентът на Японската космическа агенция Такаши Хамазаки, който също присъстваше на пресконференцията, уточни, че японското правителство още не е взело решение за продължаване на своето участие в проекта МКС. "Този въпрос е в процес на обсъждане",заяви Хамазаки. При все това Японската космическа агенция настоява за удължаване на своето участие до 2024 година.
Игор Комаров съобщи, че първото изстрелване на ракетата носител "Протон" след претърпяната авария ще се състои през  август. Той ще бъде осъществен с полезен товар. Ракетата носител "Протон" претърпя авария през май тази година. Тогава бе изгубен мексикански космически апарат. След това стартовете на този вид ракети бяха преустановени, припомня агенцията.