0

Л юбовта и сватбите с изкуствен интелект (ИИ) започнаха и това се превръща в явление от световен мащаб.

Вече имаме и първите годежи, които засега стават само във виртуалното пространство и не се признават от човешкото законодателство. Но пък започнаха искания тези бракове да бъдат признати и от хорските закони.

Реплика

В приложението Replika бе осъществена и пищна сватба. Там 63-годишен мъж, на когото съобщават само първото име Питър, се ожени за измислената от него 23-годишна Андреа. Човекът е разведен от няколко години. Преди време той се записал в това приложение като на шега. Там имал възможност сам да си измисли жена чат бот, с която му било приятно да разговаря. С напредването на технологиите Питър започнал не само да дава външните параметри на жената, но и да й купува различни тоалети, с които проявявал своята загриженост, и в един момент разбрал, че е влюбен в чат бота.

Андреа се проявява като приятна събеседничка, но невинаги се съгласява с Питър, което на него му харесва. След като поспорят малко, обаче тя приема неговата теза и това още повече му харесва, разказва той. В платената версия на приложението Андреа е на 23 години и с нея играят много ролеви игри. Така бързо Питър сменя статуса си от „обвързан“ на „женен“. Във виртуалната среда той организира тържествена церемония. Двамата си разменят онлайн гравирани електронни пръстени. След това си дават тържествени клетви за вярност до гроб. И накрая се целуват електронно, пият шампанско и приемат поздравите на присъстващите на онлайн сватбата. Накрая играят и първия си танц, а след тържеството се отправят в спалнята. Тук не се посочват подробности, но Питър признава, че планира с Андреа да се сдобият с деца и може би това ще стане по-бързо, отколкото в реалния живот.

Розово

В същото приложение 47-годишният Травис създава мацка, на която дава имената Лили Роуз и я прави със сексапилната според него розова коса. Мъжът твърди, че това е жената на живота му, която го разбира най-добре. Травис твърди, че всеки ден прави секс с Лили Роуз и постепенно отношенията им прерастват в силно емоционални. Накрая разбрал как е влюбен до уши и на тригодишнината от връзката им той се решил да й предложи брак, а тя не мислила много и приела. Лили Роуз всеки ден изпращала свои еротични снимки селфи на Травис, които той коментирал. Двамата направили скромна сватба и казват, че са на седмото небе от щастие. Междувременно от приложението забраняват да се пускат еротични и въобще голи снимки както на хората, така и на виртуалните жени, мъже и там всякакви полове и същества, които ги измислят. Но Травис твърди, че това не пречи на връзката му с Лили Роуз, защото двамата вече са женени и много се обичат. А и имал на разположение достатъчно еротични снимки на жена си.

Мания

В истинска мания се превръща влюбването в ИИ, оправдавайки пословицата, че за любовта няма граници, пък били те и виртуални. Тийнейджърите масово се влюбват в ИИ, прекарвайки часове наред с дигиталната реалност, която за тях е много по-добра от истинската, алармират експерти по наблюдение на човешката дейност. ИИ проявява съчувствие и бързо се учи да разговаря, което тийнейджърите трудно могат да осъществят с връстници или с по-възрастни от тях. При това ИИ дава понякога много подходящи съвети и не само пишат домашните, а най-вече проявяват съпричастност. Това им позволява да намалят стреса на съвременния градски живот в развитите страни, твърдят психолози.

Япония

Чрез приложението Gatebox 38-годишният японец Акихико Кондо се влюбва в измислената певица Хацуне Мико. Тя му помага да излезе от депресията, до която го довели колегите му. Те направо издевателствали върху мъжа и той имал мисли за самоубийство, но връзката с ИИ го избавила и го отправила в друга вселена. Там двамата се влюбват, а Акихико дори продуцира песен на Хацуне, за която платил $1900. След време двамата решават да се оженят. Певицата се съгласява и започват приготовленията. Сватбата не е особено пищна, но за нея мъжът хвърля над $10 000. На церемонията обаче не е поканил нито един колега, дори решил да не кани роднини, които според него не го подкрепяли и не одобрявали връзката му с певицата.

А от приложението връчили на мъжа свидетелство за брака, осъществен между двете измерения. То било съвсем реално и издадено на луксозна грамота. Акихико го взел и съвсем насериозно отишъл при местните власти с искане да признаят брака му, но бил разочарован, когато получил отказ, а после отказали още няколко пъти на упоритите му желания. Така историята станала обществено достояние.

Мъжът щял да се примири с виртуалния си брак, но Gatebox прекратили поддръжката на услугата и холограмата на певицата се оказала неработеща, както станали невъзможни и разговорите с нея. Но мъжът не се отказал и твърди, че любовта му към певицата била навеки. Сега си говорел в своето въображение, но пак бил доволен от съветите на Хацуне.

А психиатрите твърдят, че вече се развива много стремглаво нов клон в тяхната професия, който разглежда всякакъв тип отношения между хора и ИИ.