0


Късните сортове ябълки и круши са плодове, които за да стигнат до консумативна зрялост, се нуждаят от различен период (според сорта) на лагеруване.


Късните сортове ябълки и круши са плодове, които за да стигнат до консумативна зрялост, се нуждаят от различен период (според сорта) на лагеруване.


Независимо от това, че за съхранение се оставят най-качествените плодове, в периода на лагеруване те са изложени на фактори, които могат да доведат до тяхното загниване. За да се предотврати рискът от болести при съхранението и да се удължи максимално срокът на съхранение, преди беритба е добре плодовете да бъдат третирани за последно.
Това пръскане може да се направи както през последната седмица преди брането, така и ден-два преди него. С него се предотвратява гниенето на плодовете при следберитбеното им доузряване при съхранение.


Подходящи за пред беритбено третиране са следните фунгициди Флинтмакс ВГ - 20 г/дка, хорус 50ВГ - 45 г/дка, Фоликур 250ЕВ, Хоризонт - 100 мл/дка, Топсин М - 100 г/дка и др. Могат да се използват и някои контактните препарати, като Купроцин супер М - 250 г/дка, Дитан М-45 - 200 г/дка и др.
Как се извършва?
Преди започване на беритбата се събират всички опадали плодове и се изнасят на края на градината. За да се избегне събарянето на плодовете, беритбата започва от най-долната част на короната на дървото и от периферията към вътрешността й.
Срокът
Степента на зрелост в момента на беритбата оказва голямо влияние върху резултатите от съхранението на ябълките. Преждевременната беритба на ябълките не само намалява добивите (през последните три седмици преди беритбата плодовете увеличават теглото си с 15-20 на сто), но и способства за получаване на неоправдано големи фири по време на лагеруването.
Между разграждането на хлорофила и оформянето на вкуса съществува определена зависимост. Просветляването на основния зелен цвят съвпада с оформянето на вкусовите качества. При преждевременна беритба на ябълките този процес се прекъсва и не може да продължи по време на съхранението.
Рано
Рано обраните плодове не могат да развият типичния за сорта ароматен букет. Ранната беритба на ябълките от някои сортове (Муцу, Червена превъзходна, Айдаред, Йонаголд, Галаи др.) създава условия за масови поражения от запарване по време на съхранението.
Късно
Късната беритба на ябълките също се отразява неблагоприятно на съхраняемостта на плодовете. Климактеричният максимум на дишането може да настъпи още преди внасянето им в плодохранилището, в резултат на което възможностите за продължително лагеруване се ограничават. След климактеричната фаза съпротивителната способност на плодовете срещу паразитни болести рязко се понижава и загубите от гниене по време на лагеруването значително нарастват.
При късна беритба на ябълките процесите на дозряване достигат такъв стадий, че става невъзможно забавянето им посредством охлаждане и съхраняване в регулирана и модифицирана атмосфера, тъй като с това се нарушава хармоничното протичане на ензимните процеси. В ябълковите плодове се натрупват токсични продукти в концентрации, предизвикващи физиологични заболявания. Късно обраните плодове лесно се засягат от встъкляване, джонатанови петна (горчиви ядки) и потъмняване на месото.

Дръжките да са в една посока

При подреждането на плодовете в касетките трябва да се спазват следните правила: плодовете да се подреждат плътно, като се поставят с дръжките в една посока. Плодовете от горните редове да лежат между редовете на долните плодове. Редовете да бъдат прави във всички направления. Отвътре на касетките се поставя нагъната хартия (велпапе), а отгоре, под капака, може да се сложи и обикновена хартия.

Всеки сорт се бере отделно

За да се избягнат повреди на плодовете при транспортирането им, те се опаковат. Ябълките, крушите и дюлите, предназначени за вътрешния пазар, се опаковат в двойки и тройки касетки, а плодовете за външния пазар в зависимост от изискванията на страната-купувач.
Още при беритбата всеки сорт трябва да се бере отделно. Това е необходимо, защото различните сортове стигат до консумативна зрялост за различен период от време. Ако заедно съхранявате по-рано и по-късно зреещи плодове, етиленът (газ, който се отделя при зреенето) от първите ще ускори узряването на вторите и те ще са по-малко трайни. Освен това вкусът и ароматът от едни сортове се прехвърля на други и така не може да се усети автентичният им вкус.

Сортирането според качеството

Със сортирането се цели да се разпределят плодовете в групи в зависимост от едрината и други показатели с оглед на окачествяването и заплащането им.
Желателно е да се отделят големи партиди от изравнени по големина и оцветяване плодове от отделните сортове.
Сортирането може да се извърши през време на беритбата. Според размера, формата, оцветяването и пр. плодовете се делят на 4 качества екстра, първо, второ и трето качество. Най-простият начин за сортиране (калибриране) е ръчният, като се използват или специални халки, или калибровъчни шаблони.