0
Ха аноидният робот Хичбот ще прекоси САЩ на автостоп след подобни пътешествия в Канада и Европа, съобщи АП.

Той тръгна от Салем в щата Масачузетс. Плановете са пътуването му да приключи в Сан Франциско, като мине през много забележителности - Таймс скуеър, Маунт Ръшмор, Гранд каньон. Хуманоидният робот е голям колкото дете, но не може да се движи сам. Той ще разчита на непознати да го превозват

от място на място

Създаден е от канадски учени, които с експеримента изследват как хората общуват с него. Няма ограничения накъде да тръгнат пътуващите с робота и какво да правят с него. Могат да го предадат на друг, да го оставят в магазин или бензиностанция, или да го подпрат някъде по пътя с вдигнат палец.

Организаторите се надяват само хората да зареждат батерията му, когато спадне.

Създателят на робота Фрауке Зелър го нарича "арт проект в дивото", който кани хората да участват. Роботът може да подхвърля факти и да разговаря малко. Може да е очарователен или нахален, твърдят създателите му. На вид прилича повече на играчка - с тяло като кофа и меки крайници, с жълти градинарски ръкавици и гумени ботуши в тон. Създателите му съзнателно са искали да изглежда дружелюбен и нискотехнологичен, за да не привлича крадци. Все пак всички хора, които видят робота по пътя, бяха помолени да не крадат ботушите на умната машинка. Хичбот има GPS, който показва, къде се намира. Има и фотоапарат, който снима автоматично на 20 минути, за да бъде документирано пътешествието. Преди това обаче винаги иска разрешение от спътниците си.

Повече от 30 000 души следят робота в Туитър, а десетки са качили селфитата си с него. Учените от университета Макмастър следят реакциите в социалните медии, за да определят как хората се отнасят към робот, който се нуждае от помощ, за разлика от традиционните роботи.

Един от основните въпроси, които си поставят учените, е дали роботите могат

да имат доверие на хората

При предишните си пътешествия Хичбот участва във фестивал на комиксите, присъства на сватба, в Холандия му нарисуваха портрет. Прекара дори една седмица с хевиметъл група.

Междувременно стана известно, че робот е решил класическата загадка „Мъдреците на краля”, която служи за тест по себепознание, съобщава британският в. „Индипендънт“.

Загадката гласи следното: „Кралят повикал тримата най-мъдри мъже в страната, за да избере един от тях за свой съветник. Той поставил шапки на главите им, за да може всеки да вижда шапките на другите двама, но не и своята собствена. Шапките можели да бъдат бели или сини. Кралят уверил мъдреците, че поне един от тях носи синя шапка и че състезанието е справедливо и за тримата. На мъжете било напълно забранено да говорят помежду си. Който от мъдреците станел първи и кажел какъв цвят е шапката му, щял да бъде новият кралски съветник.” Учени от Ransselaer Polytechnic Institute провели вариация на теста сред три робота. На два от тях било съобщено, че са получили „мълчаливо хапче”, което им пречи да говорят. След това и трите робота били попитани кой от тях все още може да говори.

Отначало никой от роботите не могъл да реши загадката и казал „Не знам”, но щом чул собствения си глас, един от тях отвърнал, „Извинете, вече знам!”. Учените разбрали, че преминаването на този прост тест далеч не значи, че машините „се изкачват по склоновете на съзнанието”, но лидерът на екипа Селмер Брингсйорд, казва, че решаването на всяка подобна загадка изгражда у роботите

репертоар от умения

който ще ги направи много полезни за хората. „Те се опитват да открият някой интересен философски проблем, а след това да създадат робот, който да го разреши”, казва Джон Сълинс, технологичен философ от Държавния университет Сонома. „Тръгнали са в правилната посока”, добавя той. Може роботите да са много далеч от това, което хората разбираме под „съзнание”, но тяхната симулация на такова е доста успешна.

Миналата година суперкомпютър стана първият изкуствен интелект, преминал успешно теста на Тюринг. Машината успя да убеди хората, че е 13-годишно момче.