0

Витамин К е един от много необходимите ни витамини, който когато ни липсва, може да затрудни работата на сърцето ни. Той не трябва да се консумира в големи количества.

Той е мастноразтворим витамин, който участва във важни процеси в човешкия организъм, включително съсирването на кръвта и здравината на костите. Също така играе основна роля и за предпазване от различни болестни състояния. Витамин К можем да си набавим от различни храни като например зелени листни зеленчуци, броколи, зеле, аспержи. Важно е всекидневно да приемаме достатъчно от него количество, защото недостигът му може да доведе до поредица от усложнения. Аспержите са препълнени с въпросния витамин. Праз лукът е друг зеленчук, за който специалистите твърдят, че поддържа млада кръвта ни. Според тях той е добър източник на витамин К – в купичка праз се съдържат 207 mсg от витамина, което го прави особено полезен за хората, страдащи от недостига му.

 

Количество

Чужди учени са установили, че вареното къдраво зеле в купичка съдържа около 1000 mcg от въпросния витамин. Замразеният спанак пък съдържа 1027 mcg, а зелените листа от ряпа – 850 mcg. Сушените сини сливи са друга храна, която особено много ни помага в борбата с сърдечните проблеми. В тях витамин К се съдържа в голямо количество, почти половината, което ни е необходимо за всекидневна консумация. Краставиците също са добър източник на него – в 100 г съдържат около 70-80 mcg. Киселите краставички пък ни доставят 77 mcg от витамина отново, когато са 100 грама в купичката.

Още

Други важни витамини, които ни помагат да се справяме с редица здравословни проблеми и ни помагат в борбата с есенната депресия, са витамин А и С. Първият е особено важен за острото ни зрение, участва в растежа и укрепва имунната система, вторият се съдържа във всички цитрусови плодове и ни помага в борбата с есенните вируси и настинки.

Витамин А можем да си го набавим, ако хапваме по-често черен дроб, червени чушки и сладки картофи. Пълна с него е и есенната тиква. Само 100-120 грама от нея ни дава необходимото съдържание за организма ни. Сушените кайсии пък са препълнени с витамин А.


Зехтинът ни брани от диабет

Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които имат няколко отлични здравословни ползи – понижават риска от сърдечни заболявания и рак. Учените откриха наскоро тайната на хората, които го използват по-често в салата си. С него те си набавят предимно мононенаситени полезни мазнини, което води до по-ниска заболеваемост от сърдечни заболявания, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво и астма.

Липсата на витамин D е опасна за костите

Недстигът на витамин D оказва негативно влияние на костната и нервната система.

Той е жизненоважен за развитието на костите, зъбите, за дейността на мозъка и сърдечно-съдовата система. Той е и единственият витамин, който се синтезира в организма. Съдържа се в малки количества в храните, а основният му източник е слънцето.

6% от хората споделят, че имат недостиг на витамин D, 11% са изследвали еднократно нивата на витамина в организма си, а 82% не знаят дали страдат от недостиг, сочат данните от анкета, проведена в рамките на кампанията за детското хранене. „Замърсената атмосфера в големите градове пречи на това лъчите да достигнат до кожата, затова най-ефективен начин за усвояване на витамин D е излагане на слънце в извънградска среда“, разказва д-р Ивелина Герова. Храната, която е най-богата на витамин D, е рибата. По-голямата част от участниците в анкетата споделят, че тя присъства всяка седмица в семейното меню. По време на бременност е добре да се консумират тлъсти риби като сьомга и скумрия, защото те са полезни за развитието на мозъка на зародиша. От друга страна обаче трябва да се избягват рибите с високо съдържание на живак като рибата тон или рибата меч например. Специалистите по детско хранене препоръчват рибата да не се включва в хранителния режим на бебетата по-рано от 8-ия месец.