0

П ролетта е тук и докато повечето от нас планират къде да прекарат предстоящите почивни дни, други се подготвят за опасно приключение в едни от най-суровите условия на Земята. Всички те се надяват да покорят най-високия връх на планетата.

Еверест винаги е бил притегателен за алпинистите, а мъртвите тела по пътя към върха не отказват катерачите да тръгнат по опасните маршрути нагоре.

40 г. от българската епопея на Еверест!

Над 300 души са официално загиналите алпинисти, дръзнали да изкатерят Еверест. Стряскащата статистика е не само на хартия, а и на терен, където повечето човешки останки остават завинаги в прегръдките на хималайския гигант.

Стотици катерачи в момента се намират в базовия лагер и се подготвят за експедицията на живота си. Може и да не е най-опасен за катерене, но Еверест остава не е по-малко смъртоносен, особено в частта си, известна като „зоната на смъртта“.

В интервю за CNN д-р Джейкъб Уизъл сподели, че „ако вземете някого и просто го качите на най-високия лагер 4 на Еверест, дори не на върха, той вероятно ще изпадне в кома в рамките на 10 до 15 минути. И той би бил мъртъв след час, защото тялото му не е приспособено към толкова ниски нива на кислород.“

Хирургът изкачва успешно Еверест миналата година. Той разказва как две седмици са нужни на алпинистите да се климатизират в базов лагер 1. След което започват поетапните изкачвания до останалите три лагера, а след това самата атака към върха.

Лагер 4 се намира на границата със „зоната на смъртта“. Там катерачите трябва да се борят с екстремно ниски температури, ураганни ветрове и 40% по-малко кислород. В най-голяма опасност са алпинистите без кислородни бутилки. 

„Трудно е да оцелееш там“, каза Уизъл пред CNN. Той си спомня изоставените тела на алпинисти, загинали в планината. Телата са добре запазени, показват малко или никакво разлагане поради много ниските температури.

„Вероятно съм по-запознат със смъртта и загубата на живот от повечето хора“, каза хирургът. „За мен това беше просто напомняне за сериозността на ситуацията и крехкостта на това, което е животът...“

Височинният мозъчен оток (HACE) е една от опасностите по пътя към върха. „Мозъкът ви страда за кислород“, добавя Уизъл.

HACE води до подуване на мозъка по време на опита му да възстанови стабилни нива на кислород, причинявайки сънливост, проблеми с говора и мисленето. Това объркване често е придружено от замъглено зрение и спорадични епизоди на халюцинация.

„Имах слухови халюцинации, при които чувах гласове на приятели, мислейки че идват зад мен“, спомня си Уизъл. „Имах зрителни халюцинации“, добави той. „Виждах лицата на децата ми и жена ми да излизат от скалите.“

Миналата 2023 г. е най-смъртоносна в историята на Еверест. Загиват 18 души, като петима души не са видени никога повече.

На върха алпинистите прекарват между 20 минути и 1 час, след което започват не по-малко опасно спускане. По пътя си и в двете посоки те трябва да прескачат телата на загинали катерачи, което за мнозина е травмиращо и в същото време помрачава щастието им, че са успели да се качат на на най-високата точка на Земята.