0

Д ългогодишният репортер на в. „Телеграф“ Младена Германова е написала детска книжка.

Тя се нарича „Жеравко Драгомански приключенства“ и е модерно интерактивно четиво, при това с кауза, чиято цел е да привлече вниманието на обществеността към защита и опазване на Драгоманското блато, което е дом за много видове птици. 

Дом

Един от видовете в Драгоманското блато е сивият жерав, който от 66 години насам за първи път отново започва да гнезди в района на блатото.

Затова и авторката е кръстила главния герой Жеравко Драгомански, след като е разбрала новината от природозащитниците. Тя иска да привлече вниманието на семействата с малки деца колко е важно да опазим дома на Жеравко. Книжката е предназначена за деца от 4 до 8 г.

Богатство

Авторката е създател на петиция за защита на Драгоманското блато. То се намира в подножието на Чепън планина, в западната част на Стара планина, Софийска област. Най-голямото богатство на блатото са птиците. Установени са 237 вида, от които около 130 гнездят в блатото и отглеждат поколенията си. През пролетната миграция в района се наблюдават още около 105 вида.

Сред тях има и световно застрашени видове, става ясно от книжката.

Онгъл
Младена Германова-Шуманова работи 10 г. във в. „Телеграф“ в ресор религия. В момента е преподавател по философия, български език и литература и свят и личност в Професионална гимназия по транспорт Никола Вапцаров – Сливница. Магистър е по „Медии и историческа памет“ и бакалавър по „История“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Преподавател е във филиал на частни занимални „Адива“. Хобито й е детска анимация. Наградена с грамота и медал за коректност при писане на публицистични материали от княжество Онгъл. Книжката й е отпечатана с подкрепата на образователния сайт eAcademiabg, който е помогнал и с илюстрациите. 

Грозното патенце и красивият лебед

“Забелязах, че учениците все по-малко обичат да четат книги и в същото време, когато им се каже нещо в пряк текст, те не са способни да повярват на чутото. Те сякаш не вярват на човека срещу тях. Например “Трябва да изчакаш и ще видиш, че ще бъдеш оценен” не значи нищо, когато е казано по този начин, но в историята за грозното патенце и красивия лебед означава много”, споделя впечатления от педагогическата си работа Младена.

Тя се опитва да накара децата да четат повече и с иновации.

“Моя позната, която се върна от Мексико, ми сподели за библиотерапията като метод за справяне в ситуации. Направих проучване каква е ситуацията в България относно тази тема и открих фондация „Глобални библиотеки“. Фондацията обучава библиотекари, за да могат те да помагат на читателите да избират по-добре книгата, от която имат нужда, според потребностите си. Аз писах на сдружението, те откликнаха и ми изпратиха справочници за книги. В тези справочници спрямо потребността на конкретния човек има насоченост към книга”, добави още Германова.