0

П о време на бременността повечето жени се оплакват от главоболие и отпадналост.

Аналгетиците, както и аспиринът обаче не само, че не се препоръчват, но могат да бъдат и опасни. Някои от тях могат да провокират алергии предвид състоянието на организма независимо, че бъдещата бъдещата майка не е имала такива оплаквания преди да забременее, предупредиха акушер-гинеколози. Аспиринът пък, както е известно разрежда кръвта, затова трябва да се въздържат от него, съветват те.

Докато износват детето си жените чувстват отпадналост и чести болки в кръста, както и отоци в краката от застоя на лимфа и събиране на вода.

Енергийните напитки в случая са абсолютно забранени, а силно възбуждащите, като кафе и газирани на основата на кола, трябва да се консумират рядко и то в малки количества. Много от бъдещите майка за подсилване на организма и тонус обичат да хапват шоколад. Независимо, че той е отлична храна, когато се яде всеки ден, може да доведе до затлъстяване, което не е в полза както на тяхното собствено здраве, така и на нероденото още дете. Всяко затлъстяване на майката увеличава килограмите на плода, което в крайна сметка е предпоставка за развитие на диабет в детска и младежка възраст. Това, впрочем, важи и за сладкишите и тестените изделия.

Болкоуспокоителните, приемани под формата на хапчета, както и кремовете за мазане могат да се приемат само с разрешение на наблюдаващия акушер-гинеколог.

Диуретиците пък, трябва да се приемат само от типовете, които действат леко, но в никакъв случай хапчетата с мощно и бързо действие. Целта е да не се получи внезапно обезводняване на организма на майката, което да се отрази и на бебето.

Вместо тях бъдещата майка може да подпомага организма си с билки и хранителни добавки, които са изцяло на природна основа.

Много жени, когато разберат за своето предстоящо майчинство, започват да променят радикално начина си на живот. Например, отказват да пътуват на дълги разстояния дори да се чувстват добре.

Дали те трябва да пътуват или не, не е въпрос с еднозначен отговор. Преди продължителни пътувания жената трябва да се консултира с наблюдавания лекар, тъй като това зависи както от месеца на бременността, така и от особеностите на организма и как тя протича.

 

 

Пътуването с влак обаче, не се препоръчва дори бременността да не е рискова. Причината е, че вибрациите и постоянната седяща поза, причиняват болка във врата и гърба на бременната. Изминаването на големи разстояния изморява жената, а това от своя страна може да доведе до преждевременно раждане. Хубавото в случая е, че бременната има възможност да прави кратки разходки в коридора на вагона. Ако все пак се налага пътуване с влак, за предпочитане е да се запази спален вагон.

Според д-р Десислава Иванова най-безопасното пътуване за всяка бъдеща майка е това с автомобил.

Автомобил е подходящо през цялата бременност. За да бъде безопасно, е необходимо бременната да спазва няколко правила. Бъдещата майка трябва да подбере широки и удобни за пътуване дрехи, които ще й осигурят температурен комфорт. Подготовката на достатъчно количество течности и храна преди пътуването са също от значение. Нарасналият корем не е извинение за премахване на предпазния колан в автомобила. Използват се или специални колани за бременни или лентите на предпазния колан се поставят по начин, непозволяващ притискане на корема. Бебето е добре защитено в майчината утроба. Околоплодната течност и еластичните маточни стени го предпазват от травми.

Препоръчително е, ако жената се вози отпред, да изтласка седалката си възможно най-назад. Така при евентуално отваряне на въздушната възглавница, травмата за нея и бебето ще бъде по-малка.

На всеки час пътуване е задължителна 10-минутната почивка.

Краткото разтъпкване около автомобила подобрява кръвообращението на крайниците и предотвратява статичната умора у бременната.

Пътуването със самолет е най-удобният транспорт за големи разстояния. Бременната се изморява по-малко, може да се разхожда в пространството между седалките и дори да запази място в самолета в близост до тоалетната за нейно удобство. По време на полета тя има възможност да прави различни упражнения за разтягане, за да тонизира мускулатурата си и да намали умората от седяща поза. При пътуване със самолет е важно жената предварително да се запознае с условията на самолетната компания, тъй като повечето от тях има специални удобства за бременните. Пътуването със самолет на вътрешни линии не се препоръчва да става следз 36-а гестационна седмица, а в международна – след 32-а.