0

В сезона на грипа, когато вече няколко области са в епидемия, трябва да заредим организма си с полезни вещества, за да се борим с вирусите и да засилим имунитета си. Затова не бива да разчитаме само на лекарствата и трябва да подхождаме с особено внимание към храната, която има пряко влияние към имунната устойчивост.

Ако ни повали вирус, не бива да злоупотребяваме със сладки изкушения като торти, шоколади, вафли и т.н. В този момент организмът ни няма нужда от простите захари, защото те активизират гнилостните процеси в стомашно-чревния тракт, благоприятстват изхранването на вирусите и потискат действието на полезните пробиотични култури. Те реализират над 30% от имунната защита на човешкия организъм, обясни специалистът по диететика и хранене проф. Донка Байкова. Разболеем ли се от грип, организмът ни няма нужда и от високи количества мазнини, защото те са висококалориен хранителен източник. Така той


 

натоварва тялото ни, което трябва да се бори с болестта


 

В този период в никакъв случай не бива да се подлагаме и на строги и изтощителни диети, които могат да предизвикат спад на имунната ни защита.

Вместо това трябва да наблегнем на храни, съдържащи витамини и минерали, които са катализатори на всички обменни процеси и влизат именно в синтезата на антителата. От минералите това са калций, магнезий, селен, всички антиоксиданти, цинк, а от витамините трябва да наблегнем на C, E и А, обясни проф. Байкова. Затова е добре да се обърнем към природата и към т.нар. храни, в частност плодове и зеленчуци, в цветовете на светофара.


 

Например на антиоксидантните витамини са богати зелето и броколите


 

Тези зелени храни са носители на бета-каротени, провитамин А, който е антиоксидантен витамин, много важен за активизиране на имунната защита и пречи на вирусите и бактериите да се размножават. Няма да сбъркаме и ако включим в менюто си тиква, морков и цвекло.

Със сезонни плодове като киви, портокал, мандарини и други пък можем да се заредим с витамин C.

Ако усетим вече хрема и неразположение, добре е да заложим на


 

пилешката супа, която е богата на сяросъдържащи


 

аминокиселини. Противовъзпалително действие при хрема имат омега-3 мастните киселини. Тях можем да си набавим от рибата, рибеното масло, лененото и сусаменото семе.

Овесените ядки пък съдържат антиоксидантна субстанция бета-глюкан, която също активизира имунната защита.


 

По две скилидки чесън вечер пазят от вируси

Чесънът е мощен лек срещу настинки, вируси и грип. Затова за профилактика е препоръчително всяка вечер да изяждаме по две скилидки чесън.

Лукът, с който можем да подправяме салатата, също има противовъзпалително действие. Джинджифилът, както и други лютиви храни, като чушката например, имат термогенен ефект. Той се изразява в леко затопляне на тялото. Именно затова са препоръчителни при настинка и грип. Когато вече имаме проблем в горните дихателни пътища пък, е добре да използваме различните екстракти от бъз. Може да го консумираме като чаена напитка или пък да си подсладим чая със сладко от бъз.

Мощен лек е и медът, който съдържа 400 полезни биологичноактивни вещества. Любителите на природната медицина вероятно са наясно и за ползите от клеевата тинктура.


 

Препиването и преяждането забавят имунитета

Когато сме болни, не бива да се отдаваме на чревоугодничество, каквито са преяждането и препиването, защото те биха забавили имунитета ни с около 48 часа. Затова пипне ли ни грип, по-добре да не прекаляваме с чашката и вкусните ястия, които по време на празници обикновено ни се предлагат в изобилие. Особено в първия и втория ден от една вирусна инфекция е важно да ограничим размножаването на вирусите в човешкото тяло. За тази цел трябва да се заредим именно с антиоксидантните витамини.

При първите симптоми е препоръчително да вземем ударно витамин C – 1000 мг, което е равно на 10 таблетки от по 100 мг.