0

Студът през зимата е изпитание за организма и често става повод за обаждане на различни болежки и обостряне на хронични заболявания. Това важи с пълна сила и за кожата, която е обвивката на нашето тяло и първа влиза в досег с атмосферните условия. Студът изсушава кожата ни, затова трябва да я подхраним и предпазим. Неслучайно през зимата е добре да използва различна козметика от тази през лятото. В топлите месеци
тя трябва да е хидратираща, а през студените – омазняваща,
обясни дерматологът доц. Гриша Матеев. Причината е, че през зимните месеци хидратиращите кремове не действат толкова добре, защото водят до охлаждане, а самата вода може да замръзне. Затова е добре да заложим на по-мазна козметика. Дерматологът съветва още да мажем лицето и ръцете си с крем поне 30 минути преди излизане. Причината е, че все пак козметиката съдържа вода и е добре тя да се изпари и по кожата да остане само мазната част.
„По ръцете пък трябва да дадем възможност тези мазнини да проникнат по-дълбоко и да омекотят роговия слой, за да не се получи напукване при изсъхване на дланите“, обясни доц. Матеев.


Големите фирми имат специални серии за студения сезон, като  натуралните масла от карите и жожоба също действат добре на кожата.
Макар в студа да ни е приятно да се понапарим в банята, не бива да  прекаляваме и с горещата вода по време на душ, защото тя допълнително изсушава тялото. Същото важи и за шампоаните за коса. Доц. Матеев обясни, че съвременната тенденция е да ги използваме най-много два пъти седмично, а през останалото време просто да си вземем душ.
До изсушаване на кожата се стига по различни механизми. На първо място то се дължи както на повишена водна загуба и на второ  - на намалено омазняване, защото мастните жлези през зимата не функционират както  през лятото. Локализацията е най-често е по изложените на студ части от тялото като  ръцете и лицето. При децата обаче състоянията могат да се усложнят, защото те играят на пързалката, правят снежни топки и се мокрят допълнително, което още повече изсушава кожата и може да доведе до изсъхване на дланите, напукване и образуване на малки ранички – т.нар. рагади, които могат да бъдат различно дълбоки.
Именно заради това, че кожата в студените месеци е по-суха, всичките заболявания, свързани
с тази сухота, изпадат в рецидив, което означава изостряне
на състоянието. На първо място  това е атопичният дерматит, допълни още дерматологът. Това е хронична сърбяща дерматоза, която се среща при деца на различна възраст, обикновено до пубертета. Един от водещите белези е именно сухата кожа. Атопичният дерматит категорично се изостря през зимата и майките трябва да използват много по-активно локални средства за лечение на деца за компенсиране на тази сухота. Най-често се използват т.н. емолиенти,това са млекоподобни субстанции, които и омазняват и овлажняват кожата.

Слагайте бельо с дълги ръкави под груба вълна

През студените месеци носим всякакви зимни аксесоари в допълнение към облеклото като ръкавици, шапки, шалове и т.н. Вълнените материи, обаче дразнят кожата, затова е хубаво да не ги слагаме на голо.
За предпочитане е, ако изберем вълнено облекло, под него да носим  бельо, ако се налага дори то да е с дълги ръкави, за да изолира максимално. Вълнените влакна дразнят кожата, защото са много груби. Съвременната текстилна индустрия, обаче успява в известна степен да избяга вълнените дрехи с въвеждането на синтетични заместители като поларните облекла.

Студът изостря невродермита

Студът през зимата изостря невродермита при възрастните.  Затова се налага локализирана и система терапия, а понякога дори и хоспитализация, за да се включват и физикални методи на лечение като някои облъчвания с UV светлина, обясни още доц. Гриша Матеев.
Отделно студът и вятърът влошават други хронични състояния, които са локализирани по често по лицето. Едно от тях е розацеята, която категорично се изостря не само от слънчева светлина и топлина, но и от обратния фактор – студен вятър и студ. Другото заболяване е себорейният дерматит, на който зимата също не влияе добре. Тези състояния се срещат и изострят при хората, които отиват в планината да карат ски, но може да се наблюдават и при градски условия.  Съществуват болести свързани със съдовата патология, които също се влошават през студените месеци. Известно е, че при ниски температури  настъпва вазоспазъм, при който кръвоносните съдове се свиват. Това е т. н. болест на Рейно, при която се наблюдава пристъпно изтръпване и побеляване на пръстите при излагане на студ.