0

Н а фона на коклюш, ни връхлита и „болестта на ударения шамар“. Много деца в момента търсят помощ при педиатри заради обриви по тялото.

Малчуганите отиват в кабинетите с типичния яркочервен обрив по бузите, алармират родители пред вестник „Телеграф“.

Възможно е той да се разпространи по гърдите и крайниците. Всъщност става въпрос за така наречения паровирус В19.

Вирусната инфекция, която преминава в масовия случаи без усложнения, се нарича още петата болест или петата шарка, защото е петата от шестте най-разпространени детски болести, протичащи с обрив.

ЗДРАВЕ с Телеграф: Вирусологът проф. Радостина Александрова: Нe правете шарка парти

Пролет

Заболяването се среща през пролетта при деца на възраст между 4 и 10 години, но от него могат да се разболеят по-големи хлапетата и възрастни. Болестта крие рискове за бременните жени, предупреждават лекарите.

НЯМА КРАЙ: Коя е най-опасната зараза в момента?

Причината е, че бъдещите майки могат да предадат инфекцията на бебето. Най-голям риск има при заразяване на бременната през първата половина на бременността. В повечето случаи инфектирането не се отразява на плода, но има изключения, когато нероденото бебе може да развие тежка анемия или да получи миокардит. Тези състояния могат да причинят сърдечна недостатъчност на плода, спонтанен аборт, а понякога и мъртво раждане, предупреждават лекарите.

ПЪЛЗИ ЗАРАЗА: Опасна болест подпали Монтанско!

Варицела

Възход бележат и другите видове шарки при малчуганите. Над 12 хиляди деца са се разболели от варицела от началото на годината у нас, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Около 30 000 малчугани на година у нас боледуват от шарка.

При 1% от болните се стига до усложнения, което означава около 300 деца годишно. Макар родителите да я смятат за лека инфекция, и при нея се стига до усложнения като пневмонии, вторични бактериални инфекции и дори сепсис, предупреждават специалистите. Напоследък здравните власти всяка седмица отчитат по над 800 случая. Скарлатината вече две години бележи ръст. От началото на годината в страната са регистрирани 4399 случая. Болестта в повечето случаи преминава без усложнения.

ВНИМАНИЕ: Бум на варицела сред децата!