0

К омисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна проверка след публикации в медиите за сключени сделки на пазара на природен газ. Става дума за сделки на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД за периода 1-7 февруари 2022 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна проверка след публикации в медиите за сключени сделки на пазара на природен газ. Става дума за сделки на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД за периода 1-7 февруари 2022 г.

През уикенда двама бивши министри – на енергетиката и на вътрешните работи – Румен Овчаров и Румен Петков, независимо един от друг съобщиха за сделка за 60 000 мегаватчаса природен газ за Румъния, осъществена от „Булгаргаз“ чрез посредник. Търгът по думите и на двамата се е реализирал за по-малко от 3 секунди, а в него са участвали 6-7 фирми. Овчаров дори намекна, че може да са изпомпвани количества от хранилището в Чирен.

Междувременно от компанията съобщиха, че

продаденият газ е 37 000 мегаватчаса

Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството предвид завареното положение. Реализирали са излишните количества, които обичайно се дължат на по-ниското потребление през почивните дни, на държавната борса газов хъб „Балкан“.

Вчера бившият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов вчера беше на разпит в Софийската градска прокуратурата, който продължи 5 часа.

“Бизнесът е жив, защото

“Булгаргаз” продава на цени, които са значително по-ниски

спрямо действащите на европейските пазари и свидетелство за това са рекордните продажби. Голяма част от бизнеса изнася и печели”, заяви след разпита той.

Павлов съобщи, че не е обвиняем, а е разпитан в качеството си на свидетел. Освен това нямал никакви притеснения, тъй като оставил компанията в отлично състояние.

“Оставихме „Булгаргаз” в отлично финансово състояние, с платени сметки, с предплатен газ към азерската компания, на 60%, както е съгласно договора предплатени доставки към “Газпром” и сега просто трябва да се съберат парите, които са с падеж 14 февруари.

Най-важното топлофикационните дружества трябва да бъдат компенсирани заради мораториума - цените бяха замразени и при тях ще се открие много сериозна дупка, която ще се отрази върху “Булгаргаз”, но това няма как да се припише на старото ръководство. Имаме договори за доставка с двата дългосрочни партньори и тези количества вече са продадени. Чудесна цена, от това по-добре здраве му кажи”, заяви пред журналисти Николов.

По повод последната сделка от петък вечерта - за продажбата на газ за Румъния - той каза, че

не бил запознат, тъй като от миналия четвъртък не е в дружеството

На 29 януари 2022 г. Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг освободи целия борд на директорите на „Булгаргаз”. Отстраненото ръководство определи тези действия като политически мотивирани. Няколко дни по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че ще има обвинения за високите цени на газа. Според него досегашното ръководство на газовото дружество носи отговорност за скока на цените от края на миналата година.

От своя страна Николай Павлов каза, че всичко, което се прави в момента, е с цел да се злепостави газовото дружество.

„Лъжа е, че “Булгаргаз” е отказал евтини количества азерски газ

обратното е. Избегнати бяха милиони долари неустойки, които българската държава трябваше да плаща. Успяхме да вкараме възможните количества азерски газ. Ръководили сме се от интересите на държавата и “Булгаргаз”. А най-ниската цена на газа от страните в ЕС е в България”, каза още Николай Павлов.