0

Н аши търговци надуват цените с до пет пъти на китайски стоки от големи онлайн пазари. Това установи проверка на „Телеграф“ по сигнали на потребителите в социалните мрежи.

На страницата на един от най-големите онлайн търговци за китайски продукти Тему се предлагат тениски с  модерен дизайн, като в момента цената е малко над 8 лева. В сайт, опериран от български търговец, тениската със същия дизайн струва 41 лв.

ОСТАНАХМЕ БЕЗ ДРЕХИ И ОБУВКИ: Бум на кражбите от магазини

Разликата в цената е 5 пъти, като при някои стоки тя е по-малка. Има рокли, които на китайския пазар струват по 10-15 лева, а в други платформи цената им набъбва поне двойно. В някои от нашите сайтове се прави компилация от китайските облекла, като много от тях се продават по-евтино в Тему, както и в Шейн.

Сигнали

За въпросната практика сигнализираха потребители в социалните мрежи, които са открили, че има доста продукти, които са сходни, но цените им са много по-високи при алтернативните на Тему и Шейн онлайн търговци.

Въпреки че надценките, с които ги продават, са огромни, тази дейност не е незаконна, коментираха експерти. Проблемът може да дойде оттам, че потребител може да се чувства изигран, ако купи стока на по-висока цена, а след това открие същата, значително по-евтино.

Затова съветът на специалистите е да сверяваме цената на продуктите, независимо дали са дрехи, обувки, техника или друго на различни места.

Качество

Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“ коментира пред „Телеграф“, че е важно хората да проверяват за това дали има данни за търговеца или производителя, който носи отговорност за качеството и безопасността на стоката.

НАМАЛЕНИЯТА СПИХНАХА: Дрехи и обувки с мижави отстъпки!

Също така трябва да се следи и материалът при дрехите и обувките, защото има химически вещества, които крият рискове от алергични реакции, ракови заболявания и репродуктивни проблеми. За дрехите и стоките за деца пък критериите са още по-завишени, тъй като там безопасността трябва да е на високо ниво.

Руменова посочи още, че хората трябва да бъдат внимателни, когато пазаруват в интернет, тъй като някои от платформите приемат плащания само с кредитна карта и има възможност да станат мишена на крадци.