0

А лармираш за далавери, закон те пази. Единственото условие е да сте станал свидетел по време на работния процес. Нормативната уредба е приета миналата година и е в съответствие с евродиректива. Става дума за Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. „Ако сте служител на пътно-ремонтна фирма и разберете, че се случва някаква нередност, вследствие на което може да настъпи проблем, може да подадете сигнал“, обясни пред „Телеграф“ Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи. 

Защитените   

Тодоров обясни, че от закрила по този закон могат да се възползват лицата, които са на трудов договор, управители, снабдители, стажанти, такива, които са на интервю за работа, роднини, които са свързани с фирма и са заплашвани, собственици на акции и дялове на дружества. „Хората могат да сигнализират за всяко нарушение по българското и европейското законодателство. Сферите на защита включват обществените поръчки, здравето на гражданите, транспорт и други“, каза той и добави, че може да се сигнализира за киберизмама, но само ако му е станало известно по време на работен процес, а не е пострадал, защото за тях има друг закон. Освен сигнализиращото лице от защита се ползват и близки и роднини, които са свързани с него и върху тях има условия за упражняване на репресия. Той коментира, че по силата на този закон работодателят няма право да уволнява подалия сигнала, да му спира заплатата, да го понижи или уволни, в противен случай той ще бъде възстановен от съда. „Тежестта на доказване тук е обърната“, посочи Тодоров и уточни, че в случая работодателят трябва да докаже, че дадено събитие не се е случило заради жалбата.

Страна

Цветомир Тодоров обясни, че сигнал се подава по два канала – вътрешен в самото предприятие, което е с над 50 служители, и външен – в Комисията за защита на личните данни. Има и трети – публичен – през медиите, но на този етап комисията не се самосезира и затова засега този вариант е неработещ. „Всяка община е длъжна да има такова звено, както и частните фирми, в които работят над 50 души персонал“, посочи той и добави, че при подаване на сигнал към КЗЛД те казват дали той да бъде подаден по електронен път или на място. „Те издават уникален идентификационен номер, с който може да се следи развитието на случая“, уточни Тодоров.