0

У чените библеисти продължават да спорят за автентичността на един папирусов лист, в който сам Христос казва, че имa жена. Лабораторните анализи потвърждават, че страничката е оригинал от II или IV век.

Учените библеисти продължават да спорят за автентичността на един папирусов лист, в който сам Христос казва, че имa жена. Лабораторните анализи потвърждават, че страничката е оригинал от II или IV век.

Но повечето експерти са на обратното мнение, казвайки, че се касае за умела фалшификация. Американското списание „Атлантик“ (The Atlantic) посвети наскоро своя статия по темата – от появата на артефакта до това кому би била изгодна една ревизия на християнската история.


Сензацията


През септември 2012 г. около 300 специалисти от цял свят участват в „X международен конгрес за коптски изследвания“, който се провежда в Университета „Сапиенца“ в Рим. Сред участниците е и проф. Карън Кинг от Харвард. Заглавието на нейния доклад e: „Фрагмент от новото коптско евангелие“. Всички тогава предполагат, че тя ще описва някакъв нов фрагмент от вече известно християнско съчинение. Но Кинг представя нещо съвсем неочаквано - откъс от неизвестно дотогава Евангелие. Според нея документът е от IV век и може би е превод от гръцки текст от II век.


Текст


Много неща от самия текст, както и от малкия папирус (четири на осем сантиметра ), се оказват необикновени. Но най-вече едно изречение, в което сам Исус говори, че е имал своя жена! Във фрагмента се казва следното: „Исус им каза: „Моята жена…“

Това е равносилно на научна бомба - по-рано в нито един християнски текст няма пряко признание за това от устата на Божия Син.

Още на конгреса започват да валят въпроси. Проявявайки академична сдържаност, проф. Кинг всячески се старае да шикалкави, че в този откъс няма доказателства относно семейното положения на Исус. Изследователката коментира още, че артефактът се е появил доста след смъртта на Христос, за да се смята за надежден исторически източник.


Съмненията


След доклада й в Рим обаче специалисти от цял свят започват старателно да изучават цифровата фотография на папируса. Този текст не само навежда на мисълта, че Исус може да е бил женен, но и повдига въпроса за ролята на жените в раннохристиянските общини. Снимката излиза първо на сайта на Харвардската богословска школа заедно с черновата от доклада на проф. Кинг. Сред учените, изучаващи фотографията, обаче скоро се оформя почти единодушното мнение, че става дума за фалшификат.

Техните аргументи са както чисто калиграфски, така и лингвистични. Първо, всички древни папируси са изписвани с писалка от тръстика. Но в този текст буквите са дебели и размазани, което дава основание да се смята, че е ползвана четчица. Второто подозрение идва от серията очевидни граматически грешки. Те свидетелстват, че авторът е полуграмотен човек, който не знае как да употреби падежите или предлозите. Такава грешка може да допусне или чужденец, или дете, но не и възрастен, за когото този език е бил роден.


Поръчка


Други изследователи подозират, че зад поръчката за фалшификация стоят писатели романисти, които в последно време творят книги за връзката между Исус и Мария Магдалена.

„Този фрагмент, пише Джим Давила от Единбургския университет „Сейнт-Ендрюс“ - представлява точно това, което би искал да открие в древен апокриф духът на нашето време. Това подозрение трябва да се разясни: древният християнски текст с описанието на това, че Исус е имал жена, и с превъзнасянето на ролята на жените в Евангелието, прекалено кореспондира на излезлият през 2004 г. роман „Шифърът на Леонардо“ на Дан Браун“, заподозря преподавателят.


Анализ


В самото начало експертите твърдяха, че ако радиовъглеродният анализ покаже, че древният папирус е правен примерно половин век по-рано, това ще е напълно очевиден фалшификат. Но дори и анализът да потвърди първоначалната датировка, то това в никакъв случай не отстранява съмненията, че някой не е подправил оригиналния текст.

Но когато през април 2014 г. се разбира, че фрагментът е издържал успешно лабораторните анализи, пресата гръмва. Заглавие в „Ню Йорк Таймс“ гласи: „Папирусът със споменаването, че Исус е женен е може би още по-древен, но е истински! На сайта на Си Ен Ен се появява материал, озаглавен „Данните от изследването: фрагментът със споменаването за жената на Исуса не е фалшификат!“ А вестникът „Бостън Глоуб“ направо обобщава: „В древния текст, споменаващ жената на Исус, няма доказателства за съвременна подправка!“


Бомба


Самата проф. Кинг, която неволно хвърли бомбата, съвсем сериозно се отнася към съмненията за коректността на папируса. Историята пое неочакван обрат на 15 юни 2016 година. Тогава се разбра, че проф. Кинг е получила папируса от Уолтър Фриц - основал компанията, продаваща антики със съмнителна репутация. Установено е, че гръцките и арабските ръкописи, които Фриц е предлагал, са били признати за ментета от експертите. Това накланя донякъде везните по-скоро към фалшификация и на коптския текст, макар и папирусът да е древен. На фона на това някои феминистки организации смятат, че текстът си е автентичен, но това не е изгодно на религиозните общности, където жените са грубо дискриминирани.