0

К учето е ловувало заедно с човека още отпреди 9000 години. Според различни изследвания четириногото е било опитомено преди около 15 000 години в Централна Азия. Опитомяването му е свързано с необходимостта да се следи придвижването на животни, за да се улесни ловуването им, и да се осигури защита на човека при преминаването му към заседнал начин на живот, съобщи сп. "Сианс е авнир".

На източния бряг на японския остров Хоншу климатично затопляне в началото на холоцена, преди 10 000 -12 000 години, превърнало боровите гори в дъбови. В тях се срещали животни с по-малки размери. Човекът трябвало да се приспособи към новата среда и да преосмисли стратегията си за оцеляване. "Тогава кучето станало компаньон на човека в ловуването",заяви археозооложката Ангела Пери от института "Макс Планк" по еволюционна антропология в Лайпциг. Тя изследвала връзката между човека и кучето през периода джомон в Япония (15 000 - 300 г. пр. Христа).

110 гроба на кучета са открити на 39 археологически обекта на източния бряг на Хоншу, съобщи БТА. Костите датират отпреди 9000-2500 години и са намерени под купища раковини. Както и хората, кучетата са били погребани сами, а телата им са в особена свита поза. Тя създава впечатлението, че кучетата са заспали. Забелязват се следи от наранявания, които са били получени при ловуване, и зараснали фрактури, които свидетелстват за вниманието, с което хората през периода джомон са се отнасяли към животните. Край някои от тях са открити дори погребални вещи - гривни от раковини и еленски рога. Изключителните способности на кучетата да ловуват станали причина за боготворенето им. Появата на земеделието сложила край на тези взаимоотношения. Последният гроб на куче в района датира отпреди 2500 години, когато земеделието направило първите си стъпки там. По онова време кучето вече имало различен статут - кучешките кости са намерени разпръснати. Хората все по-рядко ходели на лов и следователно нямали нужда от кучета компаньони в ловуването.

Сред находките е и бронзова камбана, която датира от 400 г. пр. Христа - 250 г. На нея е изобразена ловна сцена - глиган, заобиколен от ловец и неговата глутница кучета.