0

З а рекордна сума бе продаден на търг златен часовник, носен от най-богатият човек на борда на „Титаник“. За него бяха платени 1,175 милиона британски лири, равняващи се по днешния курс на близо 2,7 милиона лева.

Той е бил притежание на Джон Джейкъб Астор IV, загинал заедно с още около 1500 души в трагедията на „Титаник“, потънал на 15 април 1912 г. Бременната му тогава съпруга Мадлен оцелява, но не тя спасява вещта.

Изплуваха разтърсващи разкрития за Титаник! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Първоначално се е очаквало часовникът да бъде продаден между 100 000 и 150 000 лири. Но става лудо наддаване и цената скача над десет пъти. Това е рекорд за най-скъпо продадена вещ от „Титаник“.

Часовникът бе сред редица забележителни артикули, предложени на търг в Англия миналия уикенд. Сред тях бяха куфарът, който съдържаше цигулката, използвана от главния музикант на оркестъра, докато корабът потъва. Продаден бе и джобен тефтер, документиращ графика с плаванията на „Титаник“.

За куфара са платени 360 000 лири, докато самата цигулка е продадена на търг още през 2013 г. за 1,1 милиона лири от същата аукционната къща. За златния часовник на Астор обаче са платени малко повече пари, превръщайки го в най-скъпо продадената вещ от „Титаник“.

Часовникът е сред личните вещи, открити в изваденото от водата тяло на Астор след потъването на Титаник. Заедно с него са намерени златни копчета за ръкавели, диамантен пръстен, пари и джобно тефтерче.

След разпознаване на тялото на Астор вещите са изпратени на сина му Винсент Астор, който напълно реставрира часовника, спрял стрелките си в злополучната нощ.

През 1935 г. Винсънт подарява часовника по време на кръщене. Едва през 90-те години скъпата вещ сменя собствеността си чрез аукцион.