0

Н а 1 април 1976 г. на централния площад „Виторио Венето“ в Торино започва да се трупа народ още от ранна утрин.

На 1 април 1976 г. на централния площад „Виторио Венето“ в Торино започва да се трупа народ още от ранна утрин.

Излизащият в града на ФИАТ национален всекидневник „Гадзета дел пополо“ е публикувал новината, че на огромното открито пространство към обяд ще бъде довлечен от трактор с мощност 1600 конски сили съвсем истински „Джъмбо Джет“. Да, става дума за летящия гигант „Боинг 747“, като разглеждането му ще бъде безплатно, а гид ще бъде нашумелият Отвъд океана командир на самолета – Мак Кулош. Същият, който няколко седмици по-рано е показал най-голямата въздушна машина за пътнически превози на жителите на калифорнийския курортен град Лонг Бийч.

Множеството на площад „Виторио Венето“ започва да загрява чак в късния следобед, че вестникарската публикация е чиста проба първоаприлска партенка и тръгва да се разотива къде с усмивка, къде със стиснати от злоба на минавката зъби. Но бедата настъпва на другия ден, когато на площада започват да пристигат автобуси с ученици от други градове, жадни да видят митичния „Джъмбо Джет“. Тогава ударното трио репортери на „Гадзета дел пополо“, сред които е бъдещият главен редактор на най-големия римски всекидневник „Република“ – Ецио Мауро, за малко да бъде уволнено. Ами според силите на реда младите тогава журналисти били пресолили манджата, защото шегата им била довела направо до безредици.

Припомняйки този случай, високо тиражираният италиански всекидневник „Кориере дела сера“ обяви днес за безспорен национален шампион по качествени първоаприлски шеги точно торинския вестник. Защото да се пускат партенки на 1 април в Италия е стара традиция, преди години е нямало медия, която в този ден да не се пробва на терена на майсторския майтап. Но почти винаги най-оригинални, предизвикващи искрен смях и с голям обществен отзвук в цялата страна са били тези на торинския „Гадзета дел пополо“. Като започнеш от 1915 г., когато той публикува „новината“, че популярният селскостопански панаир за породисти бикове в град Кивасо става панаир за „угоени зайци“ и народът тръгва да се радва на новата възможност за щедра масова прехрана.

Друг страхотен смеховит удар е от 1953 г., когато общината в Торино „разпуска“ личния състав на местната пожарна команда и го замества с огнеупорни роботи. Две години по-късно хиляди торинчани се стичат на местния стадион, за да видят новия му „покрив“ срещу дъжд от прозрачен найлон, а през 1963-та година централата на ФИАТ е обсадена от народ, който иска да зърне изобретения от концерна първи в света термоядрен автомобилен двигател. „Най-парфюмирана“ пък е шегата на „Гадзета дел пополо“ от 1 април 1956 г., когато вестникът уведомява читателите си, че от този ден националната телевизионна компания РАИ започва да излъчва по телевизорите освен картина и приятни пролетни аромати. Съответно телефонните централи на управата в Рим и на регионалните й представителства почервеняват от обаждания с един единствен въпрос: „Как да си пренастроим апаратите за новата придобивка?“

В дописката си за шампиона на Италия по първоаприлски шегички в. „Кориере дела сера“ отбелязва с известна тъга, че за съжаление подобна масова веселба днес трудно може да се случи. Поради две причини, първата от която е, че във времето на ковид-нашествието на никого не му е до шега и всяка невинна лъжа-изцепка може да бъде взета за проява на лош вкус. Втората цитирана причина пък е направо убийствена – днес всички медии пъкат всекидневно от фалшиви новини и човек вече не знае на кого и на какво да вярва, за да се засмее.