0

Венеция ще потъне до 2100-та година – биха тревога италианските медии и предизвикаха истинска паника в неземно красивия град на дожите. Потъвънето ще става бавно, но славно, с по около два сантиметра на 12 месеца, като в края на века улиците, площадите и сградите ще бъдат на близо метър и половина под водата. Това на практика означава, че ако все пак през 2100 г. разходките по прочутия площад „Сан Марко“ и въобще из целия град бъдат все още възможна, то те ще стават изключително с плаващите засега само из каналите гондоли, лодки и скутери.   
За потъването на Венеция се говори отдавна, но никога прогнозите за очертаващата се жестока урбанистична катастрофа не са били прецизни и най-вече базирани на сериозно научно проучване. А точно такова е изследването, извършено под ръководството на Италианската национална агенция за нови технологии, енергия и устойчиво икономическо развитие/ЕNEA/ с участието на университетите в Рим, Бари, Лече, Катания, Хайфа /Израел/, Париж и Марсилия /Франция/. Та учените глави от тези храмове на науката са наблюдавали измененията на нивото на водата в Средиземно море цели десет години, установявайки, че повишаването му е следствие на ускоряването на процеса на климатични промени на планетата, причинени от увеличаването на концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата. Концентрация, която за съжаление през последните 4 години е достигнала най-високото за последните 230 000 века равнище и съществуват всички предпоставки темповете на повишаването й да се запазят. Така през 2100 г. водната маса на Средиземно море ще „ набъбне“ с 90 см като цяло и със 140 см в северната част на Адриатическо море, където се намират Венеция, Триест и други известни италиански градове.
Резултатите от изследването на ЕNEA и плеядата университети, което цитираха вчера медиите на Апенините, е публикувано в последния брой на авторитетното научно издание „Quaternary International”. Ако се вярва на публикацията, другият град, особено застрашен от набъбването на водната маса на Средиземноморието, е Неапол. Според проучването за спасяването на неговите крайбрежни  квартали от водата през следващите години ще са нужни стотици милиони евро.