0

М агистър-фармацевти взимат около 2000 лева заплата, което е твърде недостатъчно. Това каза пред „Телеграф“ председателят на новоучредената Национална аптечна браншова организация (НАБО) маг.-фарм. д-р Константин Качулев.

„В някои от големите хранителни вериги касиерките взимат повече от един аптекар“, заяви той и подчерта, че аптеките не са магазини, а фармацевтите не са просто продавачи.

ИНОВАЦИЯ: Е-рецептата вече и офлайн

„Тези хора държат в ръцете си ключа към вашето здраве и дозите, които те ще ви дадат, ще формират дали това ще бъде лекарство или отрова“, коментира председателят.

Той обясни, че разликата в заплащането между магистър-фармацевтите и помощник-фармацевтите, които са с ограничени правомощия, но имат своето място, е доста близка като заплащане, като има случаи, в които тя може да бъде двойна.    

Недостиг

Близо 3000 аптекари липсват в системата, обяви Качулев. „Произвеждането на маг.-фармацевти трябва да стане контролирано. Ние имаме интерес да има повече аптекари, за да имаме въобще някакъв избор. В малките населени места почти няма избор, няма кой да се назначи“, коментира той.

Според него държавата да създаде икономически мерки, за да привлече магистър-фармацевти да се завърнат от чужбина или произвежданите тук да насочат интереса си към аптеките. Той се обяви категорично против идеята лекарства да се продават през вендинг машини, въпреки че законодателят позволява такива да бъдат поставени на територията на аптека или в сервитута на здравното заведение.

Една аптека обслужва над 16 хиляди души

„Ще се борим докрай да не се поставят машини навсякъде. Лекарствата, които се намират в тези автомати, могат да бъдат опасни, някои от тях в комбинация могат да бъдат опасни, а от други да се получи вътрешно изкървяване. Някои от тях могат да бъдат употребени от деца“, мотивира се Качулев.

Според него автоматът не може да реши проблемът с липсата на лекарства в отдалечени и малки населени места. Председателят коментира, че на помощ идват и електронните рецепти, които позволяват друг да вземе медикаменти и да ги занесе на нуждаещия се от тях.

Той каза, че на някои места това прави кметът, но в повечето случаи това се прави от деца и внуци на възрастните.