0

44-годишният словенски съдия Славко Винчич беше избран от УЕФА да ръководи първия полуфинал на европейското Испания - Франция. Мачът ще се играе на 9 юли от 22:00 часа българско време на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен.

От страничните линии за засадите ще му помагат неговите сънародници Томаж Кланчник и Андраж Ковачич, а четвърти рефер е словакът Иван Кружляк.

ВАР-аджията също е словенец – Найц Кайтазович, а нидерландецът Бьорн Кайперс ще бъде наблюдател на УЕФА.

За Винчич това е едва трети мач на европейските финали, като предишните два са в предварителната фаза. Той ръководи най-напред Унгария – Швейцария (1:3) в група А, а след това му дадоха и дербито Италия - Испания (0:1) в група В.

Винчич може да отбележи 2024-та като много силна за него, защото освен предстоящият полуфинал на него бе поверен и финалът в Шампионската лига между Реал Мадрид и Борусия Дортмунд, който се проведе на 1 юни на стадион "Уембли" в Лондон и завърши при резултат 2:0.

4 години преди това той преживява най-големия си кошмар, когато е арестуван по погрешка в рамките на полицейско разследване на мрежа за проституция и наркотици в Босна и Херцеговина. Почти веднага е освободен от отговорност и въпреки хвърленото петно, остава с безукорен имидж.