0

Т ова лято клубовете от Висшата лига пръснаха 1/4 от всички световни трансферни разходи за „международни“ сделки, съобщава пресата на Острова.

Последният одит на ФИФА на трансграничните сделки, които трябва да бъдат одобрени от новата юридическа база на световната организация в Маями, показа близо 11 000 сделки на обща стойност 4,95 милиарда паунда в цялата футболна планета.

Клубовете от Премиършип са отговорни за 1,29 млрд. паунда от тази обща сума. В това число влизат 46-те милиона паунда, които Челси плати, за да върне Жоао Феликс на „Стамфорд Бридж“ за втори престой в клуба, и разходите на Манчестър Юнайтед от 79,2 милиона паунда за Матайс де Лихт и Джошуа Зиркзее.

Други големи сделки: Арсенал плати 42 млн. паунда за защитника Рикардо Калафиори, а Борнемут похарчи 40 млн. паунда от 65-те милиона, които получи от Тотнъм за Доминик Соланке, за бразилския нападател на Порто Еванилсон.

Системата за управление на трансфери на ФИФА се отнася само за трансгранични сделки, така че преминаването на Соланке при „шпорите“, заедно с други „вътрешни“ трансфери с големи суми за Педро Нето, Елиът Андерсън и Аарон Рамсдейл, не са включени.

Според световните шефове на клубовете от Премиършип се падат 526 „входящи“ сделки, въпреки че 523 играчи - сред които Ромелу Лукаку, Конър Галахър и Дъглас Луис - са напуснали английските брегове в различни дестинации.

Клубовете от Висшата лига са получили общо 950 млн. паунда под формата на международни хонорари, като нетните разходи са 340 млн. Паунда.

Сън

Това е малко повече от нетните разходи на Саудитската професионална лига, която продължава да набира нови играчи след края на основните европейски прозорци и може да надмине Премиършип, макар и с далеч по-ниски общи разходи, както и италианската Серия А.

За пореден път португалските клубове се възползваха от предимствата на пазара, като реализираха нетни приходи в размер на 185 млн. паунда, когато продажбите бяха балансирани с входящите международни сделки.

Въпреки че общият размер на разходите за трансгранични сделки е вторият най-голям в историята, той е с 540 млн. паунда по-малък от рекорда от 5,66 млрд. паунда, поставен през 2023 г.

В резултат на растежа на професионалния женски футбол обаче бяха похарчени рекордните 518 млн. паунда за международни сделки, което е повече от два пъти повече от съответната обща сума за 2023 г., като ФИФА регистрира повече от 1100 трансгранични сделки, пише Сън.