0

З аплаха за бойкоти и нарастване на напрежението в селото за параолимпиадата накараха Международния параолимпийски комитет да промени решението си и да забрани участието на спортисти от Русия и Беларус в Пекин 2022.

Заплаха за бойкоти и нарастване на напрежението в селото за параолимпиадата накараха Международния параолимпийски комитет да промени решението си и да забрани участието на спортисти от Русия и Беларус в Пекин 2022.

Само 24 часа по-рано от IPC бяха категорични, че атлетите от тези две държави няма да бъдат спирани, но те ще могат да се състезават под неутрални знамена, като премахнат всички национални символи. Още след обявяване на позицията обаче се надигна огромна вълна на възмущение, а някои отбори, като Латвия в кърлинга, отказаха да се състезават срещу руснаци.

"Войната вече дойде на тези игри и зад кулисите много правителства оказват влияние върху нашето съкровено събитие", заяви президентът на IPC Андрю Парсънс. Той призна, че са били подценени негативните реакции от допускането на руснаци и беларуси да се състезават, дори и като неутрални спортисти.

"Нямаме доклади за конкретни прояви на агресия или нещо подобно, но средата в селото беше доста нестабилна и взривоопасна - каза Парсънс и допълни: 

Имаше бърза ескалация на напрежението, която не мислехме, че ще се случи.

Не сме си представяли, че цели делегации ще бойкотират състезанията".

Президентът на IPC е убеден, че руският и беларускит параолимпийски комитет ще предприемат съдебни действия срещу последното решение на организацията, но вярва, че в създалата се ситуация са направили най-доброто. Той се обърна и към порязаните 71 руски и 12 беларуски спортисти:

"Ние много съжаляваме, че сте засегнати от решенията, които вашите правителства взеха миналата седмица за нарушаване на олимпийското примирие. Вие сте жертви на действията на вашите правителства".

Руският параолимпийски комитет реагира мигновено и нарече решението за експулсиране на спортистите им „неоснователно“ и „незаконно“. Те са категорични, че ще обжалват санкциите в Спортния арбитражен съд (КАС).

„Разработваме правна позиция, за да заведем дела в защита на правата на нашите спортисти, предотвратяване на дискриминацията на национална основа и използването на спорта като инструмент за политически натиск", заяви руският министър на спорта Олег Матицин и добави: 

Решението за отстраняване на нашия отбор е грубо нарушение на правата на спортистите и манипулиране на ценностите на Олимпийската харта. Неприемливо е да се прилагат каквито и да било санкции срещу параолимпийски спортисти, особено след като те вече са пристигнали на състезанието“.