0

М ега проектът на Гугъл в Англия навлече гнева на местните жители. Те се оплакоха, че центърът за данни на технологичния гигант, струващ 790 милиона паунда, ги разболява и сваля драстично цените на имотите им.

Хората от Хертфордшир казват, че не искат „американски технологични маниаци“ за съседи, съобщава Daily Mail.

Строителството на проекта започна този януари, но местните жители са бесни, а някои вече напуснаха домовете си.

Проектът, наречен „Силиконовата долина на Хартфордшир“, спечели похвала от премиера Риши Сунак. Той го описа като „огромен вот на доверие“ за Великобритания.

Центърът за данни ще захранва услуги като Maps и Cloud и ще осигури нови работни места в района на север от Лондон за години напред. 

Това е първият голям център за данни на технологичния гигант в Обединеното кралство и означава, че когато използвате Google търсене, вашето устройство вероятно ще получава информация от центъра в Хертфордшир. 

Местните се оплакват от силния шум, идващ от строителната площадка, който ги държи будни през нощта. Мнозина вече са напуснали домовете си, а други споделят, че някога приятните гледки вече са съсипани.

Дион Браун, живееща на 20 метра от мястото, каза: „Беше невероятно тук. Затова се преместих преди шест години. Беше спокойно, можеше да се чуе как птиците пеят и беше прекрасно.

Гледките бяха зашеметяващи и беше като в провинцията. Сега е ужасяващо.

Това ме разстройва. Гугъл могат просто да влязат и да правят каквото искат и никой не се интересува от нас. Няма никакви ползи за местните жители, освен че съсипват гледките ни и шумът е през цялото време на деня.“

Властите препоръчват на хората да държат прозорците си затворени заради високите нива на прах и шум.

Браун добави, че се страхува за детето си да не се разболее. „Моето момче има много силна кашлица от четири седмици насам. Сигурна съм, че има нещо общо с това.“

Друг мъж, живееш от 70 години на това място, каза, че „мрази“ проекта. Той добави: „Не мога да го понасям. Не мога да отварям прозорците си. Съсипа всичко. Ако са толкова ангажирани с околната среда, тогава защо са направили това? Защо не го превърнете в зеленчукова нива?

Това вече не е Англия. Роден съм във Великобритания, но вече не чувствам, че това е Великобритания. Нямам предвид имиграцията. Имам предвид глобализацията.

Ние сме роби на големия бизнес и големите корпорации. Живеем в глобализиран свят. Това е лудост.“

Жителят добави, че проектът е пример как Великобритания губи своята „тъкан“.

Той каза: „Те се грижат за печалбата и бог знае какво още. Религията е мъртва в тази страна. Това е просто бизнес. И шумът е ужасен.“

44-годишният инженер Роджър Съливан сподели пред Daily Mail, че се мести заради центъра за данни. „Това е кошмар. Това ще съсипе цените на жилищата ни. Беше такова богатство, прекрасна зелена и приятна земя. Сега всичко е индустрия.“