0

Е дин от трима българи страда от високо кръвно, заяви пред вестник „Телеграф“ старши лейтенант д-р Боряна Григорова от клиниката по кардиология на ВМА.

Днес се отбелязва световният ден за борба с хипертонията. Високата честота на заболяването го превръща в социално значимо. То води до инвалидизиране и до увреждане на всички органи в човешкото тяло. Около 50% от хипертониците развиват сериозни усложнения като сърдечна недостатъчност, инсулт, деменция и хронични бъбречни заболявания.

Профилактика

Хипертонията много често няма симптоми. Освен това се наблюдава все по-често и при млади хора. Затова и те трябва да минават профилактични прегледи поне веднъж годишно, където да измерват кръвното си. Ако се установи някакво повишаване, човекът трябва да се проследи. С напредване на възрастта е хубаво по-често да се следи кръвното, защото се увеличава процентът на вероятност за развитие на хипертония.

15 минути преди измерване на кръвното човек трябва да си е починал и да не е пушил поне 30 минути преди това. Той трябва да е седнал на стол с облегалка, а неговата ръка да бъде облегната на маса на нивото на сърцето му. Хубаво е две стойности да се премерят с 2-3 минути интервал и да се вземе средната стойност от тях. Рискови фактори за развитие на високо кръвно са нездравословните навици като тютюнопушене, употреба на алкохол, мазна, пържена и солена храна, както и стресът.