0

З а повечето градинари доматите са царете на градината.

Но не пренебрегвайте и други вкусни растения като тиквичките.

Ето няколко съвета за това как да засадите разсада на постоянно място.

При засаждане на тиквичките трябва да се направи малка могила с почва. Най-добре е към почвата да добавите малко компост, както и други подобрители по избор. Насипвайки могила, ще осигурите на растението добра циркулация на въздуха, тъй като то ще бъде издигнато малко над земята. Това може да го спаси от такива болести като брашнеста мана, която се развива при влажни условия. Освен това могилата се затопля по-добре, което спомага за по-бързото развитие на растението.

Мулч

Може да ви е писнало от този съвет, но никога не забравяйте мулча. Голата почва не е типична за природата. Там, където я има, майката природа я запълва – обикновено с плевели. Освен че ни избавя от тях, мулчът спомага да се задържи влагата в почвата, което ще ви спести излишното поливане в периоди без дъжд.

Когато растенията са млади, често ще видите мъжки цветове, преди да се образува първият женски цвят. Често срещан съвет е тези мъжки цветове да се прищипват, така че растението да концентрира енергията си към развитието си. Но ако ги оставите, ще си спестите друг проблем – ниска степен на опрашване, много често срещана при тиквичките. Оставяйки мъжките цветове, растението ще привлече насекоми, които да извършват опрашването. Така, когато то достигне фаза на зрялост и започне да образува женски и мъжки цветове, вече ще има достатъчно опрашители в градината.

Цветя

За справяне с проблема с опрашването е добре също така около тиквичките да засеете цветя. Насекомите са привлечени от едрите ярки цветове сред морето от зеленина в градината. Добър избор са циниите. Те растат и цъфтят бързо и привличат опрашители през цялото лято. Латинките също са добър избор за засаждане край тиквичките.

Вредители

Както и краставиците, най-неприятният вредител по тиквичките е тиквеният лозов пробивач. Решението е като при краставиците – да увиете с фолио долната част на стъблото малко след засаждане на разсада. Когато вредителят излезе от почвата в края на юни и началото на юли, той снася яйце в корена на всяко растение, което излюпилата се ларва може да прекърши.