0

П овечето музеи в цялата страна не отвориха вчера врати за посетители в знак на протест заради „обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие“ на тези институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.

Повечето музеи в цялата страна не отвориха вчера врати за посетители в знак на протест заради „обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие“ на тези институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.

Исканията на Националната федерация „Култура" към КТ „Подкрепа" са за увеличение с 50% на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца" и Българската национална филмотека, регионалните музеи, библиотеки и галерии. Те настояват да се въведе единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) и на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности. За момента предвиденото годишно увеличение е с

1008 лв. на субсидирана бройка

за държавните музеи, художествени галерии и др., с 916 лв. на субсидирана бройка за регионалните музеи и галерии; и с 1850 лв. на субсидирана бройка за регионалните библиотеки. Когато тези цифри се разделят на броя на месеците в годината, се вижда, че увеличението е наистина нищожно. Спрямо миналата година то е 5% или 9,2% (регионалните библиотеки). Професионалистите не приемат това.

Сред несъгласните е и Националният археологически институт с музей към БАН, който вчера също подкрепи протеста и остана затворен. Директорът доц. д-р Христо Попов, който е на работно посещение в Румъния, сподели за „Монитор“, че вече е писал писма на двама зам.-министри във връзка с финансовите проблеми в сектора, но засега от тях няма никаква реакция. Той все пак очаква факторите, участващи в обсъждането на бюджета, да ги вземат предвид.

Националният исторически музей вчера работеше с посетители заради отдавна обявеното представяне на уникален, изцяло реставриран позлатен тракийски нагръдник. Служителите обаче се включиха във всеобщото недоволство, носейки протестни ленти на ръцете. „Решихме, че ще протестираме, без да затваряме, за да не ощетяваме посетителите си. А на всеки посетител, който поиска, ще дадем кърпа да избърше прахта от витрините ни – като символичен жест, напомнящ, че те не са само за бърсане на прах“, коментира д-р Петранка Неделчева – ръководител на експозиция в НИМ, визирайки скорошно интервю на финансовия министър Асен Василев, в което той заявява, че уредниците в музеите само бършат прах. Не затвори и Софийската градска художествена галерия, която имаше по-рано планирано откриване на изложба за 140-годишнината от рождението на Майстора и 110 години от обявяването на Балканската война. Шефът на отдел „Връзки с обществеността“ Петър Димов потвърди, че преди седмици и той е изпратил писмо от името на Сдружение „Български музеи“, подкрепящо искането за 50% увеличение на издръжката. Засега отклик няма, ала музейните работници още се надяват да бъдат насрочени преговори.

Категорично в подкрепа на протеста остана затворен вчера Националният музей „Земята и хората“, за да изявят служителите му несъгласието си с предвидените от Бюджет 2022 средства за развитие на сектора и с отношението на държавата към културата изобщо. „Ние имаме подкрепа от Министерството на културата още преди протеста.

Проблемът е с финансовия министър

който демонстрира непознаване на същността на музейната работа“, обясни Светла Старирадева от НФ „Култура“ в музея. От „Земята и хората“ имат няколко спечелени проекта, на които предстои финансиране, но не може само с тях да се покрият разходите на институцията, категорична бе тя. В момента в залите има гостуваща експозиция от Румъния „Геоложката история на Луната“, изцяло платена с частните средства на наш учен, разкри Старирадева.

В протеста се включиха още екипът на Националния политехнически музей, регионални исторически музеи в страната – Стара Загора, Благоевград, Русе, Плевен, Регионалният природонаучен музей в Пловдив, както и още десетки музеи в по-малки градове. Работници и служители от Регионалния исторически музей във Велико Търново проведоха едночасов ефективен протест като блокираха достъпа до крепостта Царевец в периода между 11 и 12 ч.

Управителният съвет на Независимата синдикална организация “Култура” към КНСБ (УС на НСФ „Култура“ - КНСБ) също се обяви против параметрите на проектобюджет 2022 в областта на културата. Това се посочва в протестна декларация на синдикалистите.

Заплатите на работещите в музеите, галериите и библиотеките висококвалифицирани специалисти – научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, главни библиотекари, IT специалисти, са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование у нас, отбелязват от гилдията. Според техните изчисления 73% от служителите по длъжностни нива в музеите получават по-ниско възнаграждение от тези в сектор „Образование“. Средната заплата в музейната сфера е 832 лв.