0

Р ежисьорът Виктор Божинов и продуцентите на филмите „Murda Boyz: Махленска класа“ и „Чудовища“ попаднаха в онлайн дебат за това чии филми са по-гледани. Повод за това се превърна публикация на Божинов в личния му профил във Фейсбук от края на август, в която изразява своето възмущение от новата вълна български филми, финансирани с частни средства.

Несъгласие

Продуцентите на филмите „Murda Boyz: Махленска класа“ и „Чудовища“ Стоян Стоянов и Христо Христов пуснаха писмо до „Площад Славейков“, в което изразяват своето несъгласие с критиките на Виктор Божинов, хващайки се за думите, че са част от „грозна и аматьорска вълна из кината“. „Киноакадемия за таланти“ продуцира 5 филма с частно финансиране, без нито лев държавна субсидия за период от 2022 г. до 2024 г. включително. За същия период Виктор Божинов не продуцира нито един филм, защото е режисьор и като такъв неговият филм „Бягство“ излиза по кината по едно и също време с филма на „Киноакадемия за таланти“ – „Murda Boyz: Махленска класа“. Филмът на „Киноакадемия за таланти“ категорично е по-предпочитаният филм от зрителите и това е видно от обективни данни (брой зрители от националната боксофис класация), а не от субективни оценки между конкуренти. Важно уточнение е, че филмът „Бягство“ е правен с държавни пари (пари на данъкоплатеца“, гласи част от писмото на Стоянов и Христов.

Отговор

В свое право на отговор до сайта Виктор Божинов пише: „Във връзка с лъжливите и манипулативни публични твърдения на господата Христо Христов и Стоян Стоянов, предлагам на вашето внимание официални данни, публикувани на страницата на ИА „Национален филмов център“. „Възвишение“ – премиера 10.11.2017 г. – 141 672 зрители, „Голата истина за група „Жигули“ – премиера 16.04.2021 г. – 155 687 зрители, „Бягство“ – премиера 11.05.2022 г. – 8538 зрители, общо зрители: 305 897. Две от заглавията продължават да са в десетката на най-гледаните български филми за последните 35 години. „Чудовища“ – премиера 29.04.2022 година – 3953 зрители. „Мурда бойз“ – премиера 21.04.2023 г. – 16 937 зрители. Общо зрители: 20 890. Заключението е ясно. Филмът „Бягство“ излиза едновременно не с „Мурда бойз“, а с „Чудовища“, и има два пъти повече зрители. Жалко е да не си спомняш кой филм кога е излязъл! Твърденията на продуцентите са откровена лъжа! Съотношението е повече от 10 пъти, обратно на написаното! Пожелавам успех на всяко човешко усилие! Невежеството не е престъпление, но е срамно! Да, зрителят решава! Считам темата за приключена!“.